Hellasforum.no

Steder i Hellas => Fastlandet og Peloponnes => Athen og Pireus => Topic started by: Svein~B on 14. Jun 10, 19:38:07

Title: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 14. Jun 10, 19:38:07
Athens flyplass ligger ved Spata, cirka 35 kilometer øst for byen. Den er relativt ny, stor og moderne. Som de fleste store flyplasser er det to etasjer. På bakkenivå er det ankomster og i etasjen over er det avganger.

På ankomstnivå er det fem utganger. Går du ut gjennom utgang 5, som er lengst til høyre, kommer du til OASA\'s busser som går til forskjellige steder i Athen og til parkeringsområdet P4 der charterbussene står. Går du ut denne utgangen, nummer tre og fortsetter rett fram, kommer du til de regionale bussene, metroen og forstadstoget. Går du til venstre, kommer du til drosjene.

Flyplasshotellet er også rett fram utenfor disse dørene.
Title: Re: Athens flyplass
Post by: Athina on 14. Jun 10, 20:41:42
Flott, opplysende tråd, Svein~B!
Er det flyplasshotell i gangavstand fra terminalbygningen?
Title: Re: Athens flyplass
Post by: brit on 14. Jun 10, 21:06:50
Flott at du forteller oss dette Svein!!
Pleier jo å fly direkte dit jeg skal og prøver å ungå Athen....men kanskje jeg (vi) våger nå..... :flower:
Title: Athens flyplass
Post by: Ole on 14. Jun 10, 21:33:26
Takk for denne tråden som jeg vet blir en god infotråd om flyplassen i Athen! Det spørs om denne må henges opp, slik at den ikke forsvinner i mengden av andre tråder!?

Hotel Sofitel ligger rett ved flyplassen, det er bare å krysse gata. Bilde av Sofitel og andre flyplassbilder her: http://hellasforum.net/index.php?name=ForumsPro&file=viewtopic&t=2940
Title: Athens flyplass
Post by: Greece-Traveller on 16. Jun 10, 08:12:11
Her ser du et vindu på flyplassen, hvor Sofitel speiler seg fra andre siden av gaten:

(http://farm4.static.flickr.com/3644/3384876230_f678886894_b.jpg)

Kikk også på dette albumet:

Flyplassen og Sofitel (http://tinyurl.com/daeq8f)
Title: Re: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 17. Jun 10, 18:21:52
Takk for hyggelige kommentarer  :-)

Quote from: \"Athina\"Flott, opplysende tråd, Svein~B!
Er det flyplasshotell i gangavstand fra terminalbygningen?

Ja, Hotel Sofitel ligger cirka 100 meter fra terminalbygningen. Det er bare å gå ut utgang 3, fortsette rett fram over kjørebanene utenfor og da ser du hotellet rett foran deg. Det et hotell med høy standard. Jeg har ikke bodd der selv, men folk jeg kjenner godt har bodd der og de var meget fornøyde.

http://www.sofitel.com/gb/hotel-3167-sofitel-athens-airport/index.shtml
Title: Re: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 19. Jun 10, 09:32:54
Her er vi omtrent midt mellom terminalbygningen og flyplasshotellet, altså cirka 50 meter unna begge. Hvis du går opp rulletrappa til venstre eller tar heisen midt i bildet, kommer du til den overbygde gangbrua, som du ser opp til høyre i bildet. Den fører til stasjonen for metroen og forstadstoget.

Midt i bildet ser du også holdeplassen for de regionale bussene, til for eksempel Rafina og Lavrio.
Title: Re: Athens flyplass
Post by: Greece-Traveller on 20. Jun 10, 13:25:46
Jeg har bodd på Sofitel 3-4 ganger, og det er et virkelig topp hotell. Det er dyrt, men virkelig behagelig nær flyplassen når du skal ha en tidlig avgang. Flere av restaurantene er åpne døgnet rundt, og det er mulig å få seg f.eks. en frokost selv om man skal sjekke inn f.eks. 5 om morgenen.

Moderne, nydelige og store rom, og førsteklasses service.
Title: Re: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 24. Jun 10, 18:24:11
Reiser du charter og har kjøpt transfer eller en rundtur, finner du guidene ved utgang 5. Bussene finner du ved å gå ut og til høyre. Like bortenfor OASA\'s busser finner du dette området, som kalles P4, der charterbussene er oppstilt.
Title: Re: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 26. Jun 10, 11:13:07
Jeg har nevnt OASA\'s busser et par ganger allerede. Her ser du en av dem. Hvis du skal ta buss til andre deler av Hellas fra en av de to busstasjonene for langrutebusser, tar du denne bussen, X93, for å komme deg til busstasjonen. Den går hvert 45. minutt eller oftere hele døgnet. Du finner dem i området rundt utgang 5.

Rutene for denne bussen finner du her:
http://www.oasa.gr/

Rutene for langrutebussene finner du her:
http://www.athensguide.com/schedules/buses.html
Title: Re: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 29. Jun 10, 18:09:57
Bussen på bildet over kan du blant annet ta hvis du skal til Agios Konstantinos for å ta ferje til Skiathos, Skopelos eller Alonissos. Ellers er det Pireus som er Athens og Hellas\' viktigste havneby. Det er derfra de fleste ferjene til de forskjellige øyene går. Skal du dit, tar du bussen til høyre i bildet under, X96. Uansett hvilken av OASA\'s busser du skal ta, må du kjøpe billett i kiosken som du ser til venstre i bildet under. X96 går også hele døgnet, hvert 30. minutt eller oftere. Rutetidene finner du her:

http://www.oasa.gr/
Title: Re: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 01. Jul 10, 10:33:26
Det fins flere havnebyer rundt Athen. Jeg har nevnt Pireus og Agios Konstantinos. Rafina ligger på østsida av Attika-halvøya, ganske nær flyplassen. Derfra går det ferjer først og fremst til Evvia, Andros, Tinos og Mykonos. Om sommeren går det også en og annen ferje til Paros.

Det er også en havneby som heter Lavrio som ligger lenger sør på den samme sida. Derfra går det ferjer først og fremst ferjer til Kea og Kythnos, men det har pleid å gå noen ferjer til andre øyer også en gang eller to per uke om sommeren.

Skal du til en av disse to havnene, går bussene fra et område som ligger halvveis mellom terminalbygningen og Sofitel. Turen til Rafina tar omtrent 40 minutter. Til Lavrio tar det litt lenger tid og du må bytte buss i Markopoulo. Bussene går én gang i timen fra tidlig morgen til sen kveld om sommeren.

Rutetidene for bussene finner du her:
http://www.ktelattikis.gr/routes.php

Rutetider for ferjer finner du her:
http://gtp.gr/RoutesForm.asp
Title: Re: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 03. Jul 10, 13:00:03
Den overbygde gangbrua vi ser øverst i det forrige bildet, fører til stasjonen til metroen og forstadstoget. Det er omtrent 150 meter å gå fra terminalen, men det er rullende fortau mesteparten av veien.

Stasjonen er altså felles for begge de to linjene og det er bare én perrong. Metroen går på venstre side og forstagstoget på høyre side. Det er forstadstoget du ser i bildet under. Det går til Ano Liosia. Skal du til Pireus, bytter du tog på Neratziotissa. Skal du til Athen, tar du metroen.

Billetter kjøper du fra luke eller automat oppe i stasjonen, altså før du går ned til perrongen. Det er veldig oversiktig der. I tillegg til at de to selskapene har hver sine billettluker og automater, er det en liten kafeteria, en kiosk og toaletter.

Forstadstoget går hvert kvarter fra tidlig morgen til sen kveld. Det bruker 30 minutter til Ano Liosia. Metroen går hver halvtime og bruker 40 minutter til Syntagma.

Rutetidene for forstadstoget finner du her:
http://www.trainose.gr/

Rutetidene for metroen finner du her:
http://www.amel.gr/index.php?id=363&L=1
Title: Re: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 06. Jul 10, 11:27:45
Her er vi på utsiden av utgang 4. Kjørebanene på ankomstnivå er under tak, fordi kjørebanene på avgangsnivå er rett over. Hvis du for eksempel kommer tilbake igjen fra stasjonen, fordi du har funnet ut at det av en eller annen grunn ikke går noe tog (for eksempel om natta), går du til venstre her for å komme til OASA-bussene og til høyre for å komme til drosjene. Eller du kan gå inn igjen og sette deg på et eller annet serveringssted mens du venter på at togene skal begynne å gå igjen.
Title: Re: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 07. Jul 10, 18:42:07
Det går en lang korridor langs hele det som kalles landsiden av terminalbygningen på ankomstnivå. Her ser vi en del av den. I denne korridoren finner du blant annet banker, bilutleiefirmaer, reisebyråer, butikker, serveringssteder, bagasjoppbevaring, internettkafé og mer. Hvis du skal reise videre med ferje, kan du kjøpe ferjebillett i ett av reisebyråene på flyplassen. Skal du fly videre samme dag, men har noen timer til rådighet, kan du sette igjen bagasjen på bagasjeoppbevaringen og ta en tur til Athen eller du kan ligge på stranda i Rafina. Hvis du trenger ekstra minnekort til kameraet, kan du kjøpe det fra en butikk som er i enden av korridoren, nærmest utgang 5. Det er ingen grunn til å veksle til seg eller ta ut euro hjemme før du reiser til Athen. Jeg talte åtte minibanker og jeg er ikke sikker på at jeg fikk med meg alle.
Title: Re: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 09. Jul 10, 17:25:00
Her har vi forflyttet oss opp til avgangsnivå. Når du skal reise fra Athen, stopper bussen utenfor terminalbygningen på det nivået som innsjekkingsdiskene er, det vil si én etasje over de tingene jeg har vist bilder av så langt. Det er også dette nivået du havner på når du kommer fra togene. Her er det ikke tak over. Det betyr blant annet at om du har tid til overs, går det an å sitte ute i sola.
Title: Re: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 11. Jul 10, 10:38:23
Her er vi inne i den store avgangshallen. Her er det innsjekkingsdisker fordelt langs hele lengden på bygget, 157 stykker. De med laveste nummer er til høyre når du kommer inn. Innenfor hver inngang er det skjermer, som forteller hvilken disk du skal til. Du finner flynummeret på billetten din, dette finner du igjen på skjermen og da finner du nummeret på innsjekkingsdisken ved siden av. Den samme informasjonen vises på store tavler over diskene. Det vises vekselvis med greske og latinske bokstaver. Hvis det er greske bokstaver akkurat når du ser på skjermen, trenger du bare å vente litt før det bytter til latinske.
Title: Athens flyplass
Post by: stein on 13. Jul 10, 09:52:06
Så utrolig bra!! Det blir en drøm å lande i Athen og ta seg videre til Syntagma.
Title: Re: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 15. Jul 10, 11:28:26
Takk Stein  :)

Langs den lange ytterveggen på landsida har flyselskapene sine kontorer. Her er vi ved Olympic-skranken. Det er litt kaos og opphetet stemning fordi selskapet hadde kansellert en flygning uten forvarsel. Ifølge en britisk fastboende jeg snakket med, gjør de det hele tida.
Title: Re: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 19. Jul 10, 11:09:34
For å komme fra den store avgangshallen til flyene, går du gjennom passasjen mellom innsjekkingsdiskene 54 og55. Like innenfor der, før du kommer til sikkerhetskontrollen, er det en del butikker og serveringssteder. Etter at du har passert sikkerhetskontrollen, er det bare barer og kiosker.

Hvis du skal reise fra satelitt-terminalen, det vil si utgangene A30 til A39, bør du begynne å bevege deg dit i god tid, for den ligger 600 meter unna. Selv om det er rullefortau det meste av veien, går det ikke så fort.
Title: Athens flyplass
Post by: Anders on 04. Jan 11, 20:50:04
Hei Svein. Hvis man skal videre med innenriksfly, må man da ut av ankomsthallen eller finnes det trapper rett opp ett eller annet sted?
Title: Re: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 04. Jan 11, 21:50:33
Quote from: \"Anders\"Hei Svein. Hvis man skal videre med innenriksfly, må man da ut av ankomsthallen eller finnes det trapper rett opp ett eller annet sted?

Det er transfer-check-in i området som du kommer inn i hvis du går inn mellom bagasjebånd 5 og 6. Der fins det også trapper og heiser. Tar du trappa til venstre, kommer du rett til boarding pass-kontrollen for innenriks og intra-Schengen. Hvis transfer-check-in-diskene ikke er bemannet, kan du likevel ta den samme trappa opp, men da må du ut i den store avgangshallen for å sjekke inn.
Title: Athens flyplass
Post by: Anders on 04. Jan 11, 23:02:09
Tanx mayte
Title: Re: Athens flyplass
Post by: marjana on 07. Jan 11, 09:34:19
Fin tur rundt på flyplassen SveinB!
For oss som gjerne liker å ta det med ro, og har litt tid før vi må haste videre for å nå en båt, så kan jeg anbefale å gå til frisøren på flyplassen. Det er en typisk dyr, fancy kjedesalong, men mye billigere enn her i Oslo, og jeg ble meget bra klipt! Neste gang så skal jeg innom dit igjen.

Oppe i andre etasje er det også rolig i store sofaer der man ikke trenger å spise. Innerst der oppe er det en litt bedre restaurant, og i andre enden, alt for barna: McDonalds. På midten viser de hva de finner arkeologisk, så der er det også fint å se seg om.
Title: Athens flyplass
Post by: Diddi on 07. Jan 11, 11:17:32
Tusen takk for denne fine tråden! Skal skrive den ut,for denne er kjekk å ha!
Klarte å ta oss fram i fjor også,men hadde vært veldig trygt å ha med denne:))
Title: Re: Athens flyplass
Post by: stein on 07. Jan 11, 14:52:35
Quote from: \"marjana\"alt for barna: McDonalds

Ikke bare for barna det gitt :-) Jeg MÅ innom Mc\'ern på Athen flyplass på veg hjem.
Title: Athens flyplass
Post by: Anders on 07. Jan 11, 18:48:39
( ikke si det til noen, men jeg liker en BigMac innimellom Souvlakiene, jeg også... blir vel paria hvis noen skulle oppdage det!)
:-)
Title: Athens flyplass
Post by: Kalimera on 07. Jan 11, 19:22:52
Vet ikke om at det er nevnt noe sted og om denne info kanskje skulle vært i en annen tråd, men leste i en artikkel at det nå skulle være enighet om taxipriser fra Athens flyplass og til Athen sentrum.
35€ på dagtid og 50€ på natta mellom 00.00 og 05.00.

Prisen inkluderer alt også bomringer osv.

Hva som er sentrum av Athen sto ikke spesielt beskrevet, men det er vel en indre ring kanskje.
Title: Re: Athens flyplass
Post by: Ninette on 07. Jan 11, 19:56:42
Quote from: \"Kalimera\"Vet ikke om at det er nevnt noe sted og om denne info kanskje skulle vært i en annen tråd, men leste i en artikkel at det nå skulle være enighet om taxipriser fra Athens flyplass og til Athen sentrum.
35€ på dagtid og 50€ på natta mellom 00.00 og 05.00.

Prisen inkluderer alt også bomringer osv.

Hva som er sentrum av Athen sto ikke spesielt beskrevet, men det er vel en indre ring kanskje.

27. desember om kvelden kostet taxi fra flyplassen til Monastiraki 90€. Natt- og helligdagstillegg, sa drosjesjåføren. Vi var fire personer pluss bagasje.
Title: Athens flyplass
Post by: Kalimera on 07. Jan 11, 20:19:06
Oj, forferdelig dyrt, ja jeg har opplevd noe av det samme for noen måneder siden.

Jeg tror at dette er en helt ny og inngått avtale bare for noen dager siden for å få bort noe av denne ukulturen med forskjellige priser fra sjåfør til sjåfør.

Det kommer vel noe / eller finnes kanskje i noen av de Gresk/engelske mediene etterhvert.
Title: Re: Athens flyplass
Post by: Greece-Traveller on 07. Jan 11, 20:22:45
Informasjon om de nye taxiprisene finner du her:

Taxipriser - Athen \\ Flyplass (http://www.tripadvisor.co.uk/ShowTopic-g189400-i194-k4137187-NEW_Taxi_fixed_fare_Airport_Athens-Athens_Attica.html)
Title: Athens flyplass
Post by: Kalimera on 07. Jan 11, 20:26:11
Her en link til det jeg kommenterte

http://www.athensnews.gr/portal/1/35901
Title: Re: Athens flyplass
Post by: marjana on 11. Jan 11, 09:40:05
Quote from: \"Svein~B\"Her har vi forflyttet oss opp til avgangsnivå. Når du skal reise fra Athen, stopper bussen utenfor terminalbygningen på det nivået som innsjekkingsdiskene er, det vil si én etasje over de tingene jeg har vist bilder av så langt. Det er også dette nivået du havner på når du kommer fra togene. Her er det ikke tak over. Det betyr blant annet at om du har tid til overs, går det an å sitte ute i sola.

Her er det også full fart for å sende/hente folk. Mine venner fra Lavrio kom kjørende i bil, for å hente meg på flyplassen, og de var på nivået \"arrival\", men måtte ned via \"departure\" og nesten ut, og ned og opp igjen. Og så fant vi endelig hverandre, og så ut på motorveien mot Lavrio, altså hjem til dem i Lavrio.

Se flotte flyfotos der Ole har tatt bilder nesten så man kan føle fly og motorveien. Og de bygger vei fortsatt Athens/Attica.

Lavrio er faktisk det eneste stedet jeg vet om i Hellas som ikke har et hotell, eller \"rooms to let\". En mil rundt Lavrio finnes det fire/fem-stjerners hoteller, som er tilknyttet turistvisningen av Sunion, men ikke i Lavrio.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 14. Nov 13, 13:36:57
Her er vi i innsjekkingsområdet. I dette området er det ikke andre serveringstilbud enn noen kaffebarer. Det er flere serveringstilbud og en del butikker i området som er mellom innsjekkingen og sikkerhetskontrollen og flere i underetasjen.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 16. Nov 13, 12:30:51
Her er vi ved gaten i selve terminalbygningen. Her er det sitteplasser, toaletter og ikke stort mer. Området er delt i flere rom med gjennomgang. I cirka annethvert rom er det en kiosk eller en kaffebar.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 18. Nov 13, 13:08:33
Her er det samme området sett fra en annen vinkel. Som sagt tidligere er det ikke noe serveringstilbud innenfor sikkerhetskontrollen. Det er enda en grunn til at det er lurt å møte opp tidlig og spise før du går gjennom sikkerhetskontrollen. Hvis flyet er forsinket er det altså ingen mat å få. Men det går jo selvsagt an å ha med matpakke.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 19. Nov 13, 18:10:13
Både hovedterminalen og satelitten har sånne bruer som vi ser her, så du kan gå tørrskodd fra terminalbygningen til flyet. Jeg har også opplevd det som jeg kaller "buss for fly". Det vil si at flyet parkerer et stykke unna terminalen og du blir kjørt i buss til og fra terminalen.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Tjorven on 20. Nov 13, 01:21:21
Kjempebra og informativ tråd, Svein  ;D  Dessuten har jeg stor sans for Athen flyplass (om man kan si det sånn) Veldig grei og oversiktlig, lett å finne fram der, og man slipper å trave flere "mil" for å komme til gaten. Føler meg ganske kjent og trygg der, etter en del ankomster/avganger. Får nesten reisefeber av å se bildene dine  ;D
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 20. Nov 13, 09:50:42
Takk for det, Tjorven  :) Dette var nok siste bilde fra meg i denne omgang.  Ellers er jeg til dels enig med deg. Jeg liker også denne flyplassen, men satelitten synes jeg ligger langt av gårde.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Kabi on 20. Nov 13, 13:20:02
Enig med Tjorven ! En nyttig og informativ tråd som gjør det lett å finne fram for f.ex.førstegangsreisende. Takk skal du ha :)
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Kristian on 21. Nov 13, 15:18:25
Quote from: Svein~B on 20. Nov 13, 09:50:42
Takk for det, Tjorven  :) Dette var nok siste bilde fra meg i denne omgang.  Ellers er jeg til dels enig med deg. Jeg liker også denne flyplassen, men satelitten synes jeg ligger langt av gårde.


Det var jo der Norwegian landet tidligere år - trask og trask med et par avbrudd av elektrisk fortau. En gang hadde vi dårlig tid, da var det ikke fortauet, men da vi kom fram til sattelitten viste det seg at det var forsinkelser. Grrrrrr

8)
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Tjorven on 22. Nov 13, 01:13:03
Jeg har ikke hatt de "trave"-problemene når jeg har reist med SAS. Da er det bare taxfreebutikkene som kan utgjøre diverse heftelser  ;D
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 26. Jul 14, 16:16:47
Her er vi i det første området du kommer til når du kommer inn i selve terminalen, enten du har busset eller trasket: Området med bagasjebåndene. Det er elleve nummererte bånd. Det er skjermer som forteller hvilket bånd bagasjen fra flyet ditt kommer på.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: marjana on 29. Jul 14, 16:34:35
Quote from: Svein~B on 14. Nov 13, 13:36:57
Her er vi i innsjekkingsområdet. I dette området er det ikke andre serveringstilbud enn noen kaffebarer. Det er flere serveringstilbud og en del butikker i området som er mellom innsjekkingen og sikkerhetskontrollen og flere i underetasjen.


Det er flere flyselskaper som har kontorer i ryggen på deg når du sjekker inn.
Det er også flere steder der man kan røyke i egne røykerom.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Kristian on 29. Jul 14, 17:15:13
FOr ikke å snakke om at gatekafeene utenfor er i frisk røykfult varm/heit luft
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Greece-Traveller on 29. Jul 14, 18:47:48
Ankomst

http://tinyurl.com/a3rtoek (http://tinyurl.com/a3rtoek)

Avgang

http://tinyurl.com/ardndmj (http://tinyurl.com/ardndmj)
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 09. Aug 14, 19:33:20
Her er en av skjermene der du kan se hvilket bånd bagasjen din kommer på. Jeg kom med SAS fra Oslo. Da kommer bagasjen min på bånd nummer 8.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 19. Aug 14, 18:27:50
Det er ingen minibanker i det området der du henter bagasjen, men det er et vekslingskontor. Dette firmaet har flere kontor rundt omkring på flyplassen. Det vi ser på bildet har stengt for dagen, men i etasjen over er det ett som er åpent døgnet rundt.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Niaas on 28. Oct 15, 15:39:30
Synes Athens flyplass er helt grei, men den evige musikken som spilles der er altfor  høy og slitsom!
Flere som synes det?
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: filhellener on 28. Oct 15, 16:10:29
Quote from: Niaas on 28. Oct 15, 15:39:30
Synes Athens flyplass er helt grei, men den evige musikken som spilles der er altfor  høy og slitsom!
Flere som synes det?


Niaas, jeg er enig i at flyplassen i Athen er grei :)
... men musikken... ???
Jeg lurer på om jeg er veldig sløv..., om vi alltid reiser med forskjellige flyselskap? - oppholder oss på forskjellige steder der? - for noe musikk, hverken høy, eller lav, har jeg ikke tenkt over... :-[
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: JanBe on 28. Oct 15, 16:41:05
Kan heller ikke si at jeg har lagt merke til at det spilles musikk på flyplassen, jeg har rett og slett ikke lagt merke til det, så den kan jo umulig være plagsom for meg.

Men det er jo ganske så vanlig at det er bakgrunnsmusikk mange steder, ett av dem som jeg heller ikke har lagt noe særlig merke til er på metrostasjonene I Athen. Men en gang jeg var der I romjulen og litt over nyttår, ble jeg veldig oppmerksom på denne musikken, for da spilte de julesanger og det hadde jeg nok aldri hørt før, så det la jeg veldig godt merke til, det var definnitivt ikke sommer og vanlig bakgrunnsmusikk..........
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Runar Solvik on 28. Oct 15, 17:29:49
Har lagt merke til musikken når jeg går til og fra gatene og opplever det som positivt.Jeg og madamen snakka om det for noen år siden at flyplassen i Aten er den roligste og mest oversiktlige flyplassen vi har vært på. Ikke noe stress, og med rolig bakgrunnsmusikk når du tråkker til og fra gatene. Noe helt annet enn Gardermoen, som jeg synes er den værste flyplassen vi har vært på, i tillegg til Kastrup i København.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: bengalow on 28. Oct 15, 22:02:23
Jag håller med om det sista du skrev - Kastrup....Tyvärr har vi inget annat val, eftersom vi bor bara 15-20 km därifrån, en naturlig avreseplats, men ack så dålig. Jag vet bara 2 andra platser som är värre - Heathrow och Frankfurt...jätteflygplatser med mycket dålig upplysning, där allt byggs om, precis när vi kommer dit...
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Marit Bjørnholt Skogstad on 25. Mar 16, 22:55:40
Quote from: Svein~B on 14. Jun 10, 19:38:07
Athens flyplass ligger ved Spata, cirka 35 kilometer øst for byen. Den er relativt ny, stor og moderne. Som de fleste store flyplasser er det to etasjer. På bakkenivå er det ankomster og i etasjen over er det avganger.

På ankomstnivå er det fem utganger. Går du ut gjennom utgang 5, som er lengst til høyre, kommer du til OASA\'s busser som går til forskjellige steder i Athen og til parkeringsområdet P4 der charterbussene står. Går du ut denne utgangen, nummer tre og fortsetter rett fram, kommer du til de regionale bussene, metroen og forstadstoget. Går du til venstre, kommer du til drosjene.

Flyplasshotellet er også rett fram utenfor disse dørene.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Greece-Traveller on 26. Mar 16, 20:59:00
Ankomsthall - Athens flyplass

http://tinyurl.com/a3rtoek (http://tinyurl.com/a3rtoek)

Flyplassområdet - Athen

http://tinyurl.com/daeq8f (http://tinyurl.com/daeq8f)

Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 02. Jun 18, 19:55:14
Som nevnt i en annen tråd, har forstadstoget nå begynt å gå direkte til Pireus. Toget går en gang i timen og det bruker en time. De holder også på å forlenge linje 3 til Pireus.

Her står linje 3 klar ved perrongen.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 05. Jun 18, 20:57:38
Hallen over sporene er åttekantet og veldig oversiktlig. Noe av det første du ser når du kommer fra togene er disse tavlene som viser hvilket innsjekkingsområde du skal gå til. Veien til terminalen er utenfor dette bildet, til høyre
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 10. Jun 18, 11:20:06
Som sagt tidligere, har mange av flyselskapene servicekontorer langs langveggen på landsida. Som vi ser her, er SAS ett av dem De har telefonnumrene (0030) 310 35 30 376 og (0030) 210 35 30 377. SAS har også et kontor i Glyfada med telefonnummeret (0030) 210-9618411,
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 11. Jun 18, 19:56:59
Midt i innsjekkingsområdet er det mulighet for å pakke inn bagasjen i plast. Til venstre ser vi også en postkasse. Sannsynligvis er det den sist postkassen du ser på gresk jord, så om du ikke har postet postkortene før, bør du gjøre det her.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 13. Jun 18, 19:14:16
En ting det i hvert fall er nok av på flyplassen er kaffebarer. Denne heter Votsalo Coffee and Bites og ligger sentralt i innsjekkingsområdet. Her kan du for eksempel sitte hvis det ikke er klart for innsjekking ennå.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 16. Jun 18, 14:03:23
Marjana nevnte det tidligere at det er arkeologisk museum på flyplassen og hvor vi finner det. Her er det. Vi er i andre etasje, rett over den den store avgangshallen.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 19. Jun 18, 08:40:51
Det er også kunstgalleri i det samme området, altså i etasjen over den store avgangshallen. Dette er ikke en permanent, men en skiftende utstilling, så du kan regne med at alt er nytt hver gang du kommer hit, bortsett fra selvfølgelig hvis det er veldig kort tid mellom to besøk. Dette området ligger også nær McDonalds, så det går jo an at de som ikke er så interessert i kunst sitter på McDonalds, mens de som er interessert i kunst får seg en kulturelll opplevelse før de reiser videre.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 22. Jun 18, 19:49:28
Livet på en flyplass er jo generelt ganske hektisk. Utstillingsområdet kan være et sted å finne roen. Jeg synes også at det er greit at det er noe å finne på hvis du må tilbringe noen timer på flyplassen, for eksempel ved en flyforsinkelse.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: marjana on 24. Jun 18, 04:14:29
Det er stort sett mye roligere og fredeligere der oppe hvor museet og McDonalds, og de andre restaurantene er. En italiensk, og en kaffebar hvis jeg husker riktig...

Hvis man må dra på mye bagasje så er det en heis man kan ta opp dit istedet for å ta rulletrappen.

Inne på McDonalds kan man også sitte ved vinduet og se på flyene lande og ta av. Men maten var ikke særlig god.

Som på alle flyplasser så er det dyrt på flyplassen i Aten også.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: marjana on 28. Jun 18, 17:27:37
Jeg kan også opplyse om at det kan være veldig langt ut til gatene. Jeg kom nettopp hjem og fløy fra Athen med Norwegian. Gaten var
A 33, og jeg brukte nesten en halv time ut til gaten etter innsjekkingen. Det var flere spisesteder og butikker der ute ved gaten, forresten.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: mouche on 28. Jun 18, 18:15:46
Hvordan klarer man å bruke en halv time på å gå den distansen? Ja, har gjort det, flere ganger sågar. Gått den distansen mener jeg.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: marjana on 28. Jun 18, 19:24:10
Det tok også litt tid i sikkerhetskontrollen som var ca midtveis. Det er ned trapper og opp trapper bort til gate A 33, men mulig det var ca 20 minutter å gå dit.
Poenget mitt er at man bør ta høyde for avstanden, og ikke "somle" rundt i butikkene i avgangshallen, for de har taxfree shop og mat og drikke der ute ved gaten også.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 05. Jul 18, 18:33:04
A33 er altså en av gatene i satelitten. Dette er nærmest en annen terminal som ligger et stykke unna hovedterminalen. Det er et stykke å gå og du går i en tunnel under tarmacen. Det er greit å vite at det er atskillig lenger å gå til disse gatene, A30-A39, enn det er til de andre gatene. Jeg vil anslå at det er 800 meter å gå fra sikkerhetskontrollen, så det skal vel være mulig å gå på ti minutter.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 06. Jul 18, 13:48:40
For øvrig bør det vel nevnes at Norwegian er ett av selskapene som bruker satelitten denne sommeren. SAS gjør det, så vidt jeg kan se, ikke.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: marjana on 06. Jul 18, 19:26:52
Det er forøvrig en annen sikkerhetskontroll som brukes ut til A 33 enn hovedsikkerhetskontrollen i avgangshallen. Skal man ut til gaten
A 33 der Norwegian sto parkert, så går man til høyre i avgangshallen og ned noen trapper, bort en del ganger før man kommer til sikkerhetskontrollen som fører ut til satelitten A 30-39. Det tror jeg tok omtrent 10 minutter inkludert passeringen der.
Videre ut tunnelen til gaten er det flere rullebånd man går på, så det tar ikke så veldig lang tid, selv om det er ganske langt, så ca 10 minutter kan sikkert stemme. Så jeg tror det tok ca 20 + minutter ut dit.

Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 06. Jul 18, 20:57:21
Quote from: marjana on 06. Jul 18, 19:26:52
Det er forøvrig en annen sikkerhetskontroll som brukes ut til A 33 enn hovedsikkerhetskontrollen i avgangshallen. Skal man ut til gaten
A 33 der Norwegian sto parkert, så går man til høyre i avgangshallen og ned noen trapper, bort en del ganger før man kommer til sikkerhetskontrollen som fører ut til satelitten A 30-39. Det tror jeg tok omtrent 10 minutter inkludert passeringen der.
Videre ut tunnelen til gaten er det flere rullebånd man går på, så det tar ikke så veldig lang tid, selv om det er ganske langt, så ca 10 minutter kan sikkert stemme. Så jeg tror det tok ca 20 + minutter ut dit.
Ok, jeg vurderer å redigere innlegget mitt over. Jeg tror jeg sier ti minutter gangtid fra sentralt i hovedterminalen pluss tid i sikkerhetskontrollen. De rullebåndene går så sakte at det går ikke noe fortere enn å gå hele veien, men du får jo hvilt bena.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: marjana on 06. Jul 18, 22:53:56
Quote from: Svein~B on 06. Jul 18, 20:57:21
Quote from: marjana on 06. Jul 18, 19:26:52
Det er forøvrig en annen sikkerhetskontroll som brukes ut til A 33 enn hovedsikkerhetskontrollen i avgangshallen. Skal man ut til gaten
A 33 der Norwegian sto parkert, så går man til høyre i avgangshallen og ned noen trapper, bort en del ganger før man kommer til sikkerhetskontrollen som fører ut til satelitten A 30-39. Det tror jeg tok omtrent 10 minutter inkludert passeringen der.
Videre ut tunnelen til gaten er det flere rullebånd man går på, så det tar ikke så veldig lang tid, selv om det er ganske langt, så ca 10 minutter kan sikkert stemme. Så jeg tror det tok ca 20 + minutter ut dit.

Ok, jeg vurderer å redigere innlegget mitt over. Jeg tror jeg sier ti minutter gangtid fra sentralt i hovedterminalen pluss tid i sikkerhetskontrollen. De rullebåndene går så sakte at det går ikke noe fortere enn å gå hele veien, men du får jo hvilt bena.


Hva skal du redigere? Forklare hvor lang tid det tar å gå til gaten?

Jeg har vel ikke gjort annet enn å forklare dette i denne tråden, og dette er fersk informasjon fra 28.06.2018!
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: marjana on 07. Jul 18, 09:10:05
Dessuten driver de med forskjellige arbeider på flyplassen, så det er noen sperringer som gjør at man må gå rundt en del steder, men det er godt skiltet.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 07. Jul 18, 09:59:53
Quote from: marjana on 06. Jul 18, 22:53:56
Quote from: Svein~B on 06. Jul 18, 20:57:21
Quote from: marjana on 06. Jul 18, 19:26:52
Det er forøvrig en annen sikkerhetskontroll som brukes ut til A 33 enn hovedsikkerhetskontrollen i avgangshallen. Skal man ut til gaten
A 33 der Norwegian sto parkert, så går man til høyre i avgangshallen og ned noen trapper, bort en del ganger før man kommer til sikkerhetskontrollen som fører ut til satelitten A 30-39. Det tror jeg tok omtrent 10 minutter inkludert passeringen der.
Videre ut tunnelen til gaten er det flere rullebånd man går på, så det tar ikke så veldig lang tid, selv om det er ganske langt, så ca 10 minutter kan sikkert stemme. Så jeg tror det tok ca 20 + minutter ut dit.

Ok, jeg vurderer å redigere innlegget mitt over. Jeg tror jeg sier ti minutter gangtid fra sentralt i hovedterminalen pluss tid i sikkerhetskontrollen. De rullebåndene går så sakte at det går ikke noe fortere enn å gå hele veien, men du får jo hvilt bena.


Hva skal du redigere? Forklare hvor lang tid det tar å gå til gaten?

Jeg har vel ikke gjort annet enn å forklare dette i denne tråden, og dette er fersk informasjon fra 28.06.2018!


Jeg tenkte på å redigere det jeg skrev fordi du har rett og jeg skrev noe som var feil. Det er lenge siden jeg har reist fra satelitten og jeg husket ikke at sikkerhetskontrollen var halvveis. Jeg tok det for gitt at alle sikkerhetskontrollene var i hovedbygningen. Hovedpoenget er at man bør beregne god tid til de gatene. Gangtida er nok ikke det viktigste. Man må alltid regne med at det tar tid i sikkerhetskontrollen.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: marjana on 07. Jul 18, 19:23:14
20 minutter.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: marjana on 07. Jul 18, 19:50:03
Det er lurt å spørre når man sjekker inn hvor lang tid det tar ut til gaten, særlig når man flyr med Norwegian, som er langt ute i satelitten.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: mouche on 08. Jul 18, 07:26:18
Sist jeg var der ute i satelitten så gikk flyet videre til Kreta fra samme terminal så gangtiden var minimal.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Kritios on 08. Jul 18, 11:47:04
Quote from: mouche on 08. Jul 18, 07:26:18
Sist jeg var der ute i satelitten så gikk flyet videre til Kreta fra samme terminal så gangtiden var minimal.

Ryanair det vel ?
De gikk i alle fall derfra i fjor.
Ikke mye Ryanair i år da.... :-\
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: mouche on 08. Jul 18, 12:56:20
Ja.
En av deres (foreløpig?) siste flyvninger i slutten av mai.
Dessverre.

Nå er det vel Aegean eller Sky Express som blir alternativene.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Frynse on 08. Jul 18, 14:13:44
Personlig flyr jeg ikke med Ryanair, og jeg skulle spart veldig mange penger om de i det hele tatt skulle være aktuelle.
Har null til overs for måten de driver på, behandler ansatte og passasjerer.
Æsj...
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: mouche on 08. Jul 18, 19:32:37
For egen del vet jeg ikke noe om hvordan ansatte i Ryan blir behandlet i forhold til i andre selskaper, men de jeg har snakket med av ansatte i Ryan så virker de rimelig fornøyde. Visstnok rift om jobbene der også.
Har fløyet en del med Ryan og har intet å utsette på hvordan de har behandlet sine passasjerer etter det jeg har kunnet se og opplevd. Har derimot en del dårlige erfaringer med Norwegian hvor ansatte har oppført seg direkte uhøflig og svært lite serviceminded for å si det forsiktig. Kan heller ikke skryte så mye av SAS hva angår service etter å ha hatt en lengre "diskusjon" med en av lederne i SAS mht refusjon av avgiften som omtales som Athens Airport Development Fund som aldri har vært noe problem med å få refundert fra Aegean.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 30. Jul 18, 12:41:08
Kaffebaren som Marjana husker kan ha vært McCafé som vi ser her. Den ligger i tilknytning til McDonalds. Her selger de ikke burgere og mat, men kaffe med tilbehør.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: kaka on 30. Jul 18, 18:26:26
Jeg vil bare ha sagt at jeg er veldig glad for disse dryppene av informasjon du legger ut og deler med oss andre her inne, Svein.
"Tørr" informasjon, uten blomstrende ord som følge, - men så fint å ha og lete opp når jeg lurer på ting. "Mener å huske Svein har lagt ut noe om det".
Takk! Ikke slutt med det :blomst:
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: marjana on 31. Jul 18, 00:24:15
Jeg tenkte på den kaffebaren og den italienske restauranten som ligger bortenfor, til venstre, for McCafé som henger sammen med McDonalds.
Det har vært stengt pga. ombygninger der en stund, men nå er det åpent der igjen. Det var en annen á la carte restaurant der før som het Olive eller noe sånt.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 06. Aug 18, 13:35:31
Quote from: marjana on 31. Jul 18, 00:24:15
Jeg tenkte på den kaffebaren og den italienske restauranten som ligger bortenfor, til venstre, for McCafé som henger sammen med McDonalds.
Det har vært stengt pga. ombygninger der en stund, men nå er det åpent der igjen. Det var en annen á la carte restaurant der før som het Olive eller noe sånt.


Den het The Olive Tree.

Her er vi inne på McDonalds. Det var noen her tidligere som bekjente at de gjerne tar en Bic Mac i Hellas. Det gjør ikke jeg. Jeg foretrekker Quarter Pounder Meny  :)
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 08. Aug 18, 17:12:04
Området med McDonalds, utstillinger med mer befinner seg rett over det jeg vil kalle shoppinggata som er et område med butikker mellom innsjekkingsområdet og sikkerhetskontrollene. Her ser vi ned på shoppinggata og vi ser utstillingsområdet øverst i bildet. Også nede fins det en del serveringssteder, for eksempel Gregory's som skal være et gresk konditori.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 10. Aug 18, 15:00:13
Her ser vi ned på den samme gata fra en annen vinkel. Til høyre ser vi rulletrappa som fører fra shoppinggata opp til der vi befinner oss. Til venstre for den ser vi rullletrappa som går ned til tunnelen som fører til satelitten, altså til gate A30-39. De andre gatene innelands og innen Schengen er videre, rett fram.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 12. Aug 18, 12:27:58
Her har vi flyttet oss ned på ankomstnivå igjen, altså to etasjer under der vi var. I enden av den lange hallen på landsida, finner vi bagasjeoppbevaringen. Dette er altså den motsatte enden i forhold til der du kommer ut når du kommer med fly fra Norge.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: filhellener on 12. Aug 18, 12:43:57
Quote from: Svein~B on 12. Aug 18, 12:27:58
Her har vi flyttet oss ned på ankomstnivå igjen, altså to etasjer under der vi var. I enden av den lange hallen på landsida, finner vi bagasjeoppbevaringen. Dette er altså den motsatte enden i forhold til der du kommer ut når du kommer med fly fra Norge.


Der har vi oppbevart bagasjen når vi har hatt nok tid til en «utflukt» mellom flightene😊
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 14. Aug 18, 20:10:29
Som sagt tidligere er det nok kaffebarer på flyplassen. Denne ligger på ankomstnivå, i den lange hallen på landsida. Den skal visst ha ordentlig italiensk kaffe.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: stein on 15. Aug 18, 09:14:12
Flott info  :)

Kan du fortelle litt om hva vi finner etter den nye sikkerhetskontrollen? Jeg er ofte usikker på om jeg skal vente lengst mulig med å gå gjennom ettersom jeg er usikker på tilbudene som finnes der. Er det godt med spisesteder og butikker, eller er det en fordel å gjøre seg ferdig med slik først?
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: marjana on 15. Aug 18, 15:46:38
Utvalget er størst i avgangshallen, men legg inn ca 20 minutter for å gå ut til satellitten hvis du flyr med Norwegian fra Gate 30-39.

De har en taxfreebutikk og noen enkle kafeer der ute, men det er mye ombygninger på Athens flyplass for tiden.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: stein on 15. Aug 18, 21:54:05
Det var ikke mye byggearbeider i juni. Den nye sikkerhetskontrollen er ferdig og mener det var bra i hvert fall med butikker etter den.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 16. Aug 18, 20:12:51
Quote from: stein on 15. Aug 18, 09:14:12
Flott info  :)


Takk!  :)

Quote from: stein on 15. Aug 18, 09:14:12
Kan du fortelle litt om hva vi finner etter den nye sikkerhetskontrollen? Jeg er ofte usikker på om jeg skal vente lengst mulig med å gå gjennom ettersom jeg er usikker på tilbudene som finnes der. Er det godt med spisesteder og butikker, eller er det en fordel å gjøre seg ferdig med slik først?


Tidligere har det i hvert fall vært sånn at det store utvalget med butikker og spisesteder er før sikkerhetskontrollen. Derfor har jeg villet gjøre unna spisingen og shoppingen før sikkerhetskontrollen. På de fleste andre store flyplasser jeg har vært er de fleste butikker og serveringssteder etter sikkerhetskontrollen. Jeg har ikke sett noen oppdaterte terminalkart, så jeg vet ikke om det har forandret seg eller er i ferd med  forandre seg.

Enda en ting som befinner seg på ankomstnivå er et døgnåpent reisebyrå. Hvis du kommer med fly og skal videre med ferje, får du kjøpt billetter til de fleste ferjer her. Her kan du også hente billettene hvis du bestiller dem på danae.gr.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Ole on 16. Aug 18, 21:02:56
Sikkerhetskontrollen er flyttet til området ved rulletrappa som går opp til McDonald's. Det er mange butikker og spisesteder etter sikkerhetskontrollen.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 19. Aug 18, 10:44:54
På ankomstnivå fins det også et apotek, så om du ikke har rukket å kjøpe solkrem, gnagsårplaster eller andre ting du trenger, får du det her. Over ser vi informasjonstavlene for tog og busser. Jeg tenker at det er her det er best å bestemme seg for om man skal ta toget eller bussen til Pireus eller hvor man har tenkt seg.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 22. Aug 18, 19:45:02
Terkenlis er en konditorikjede som har to avdelinger på flyplassen. Den ene er på ankomstnivå, i den lange hallen. Den andre er innefor sikkerhetskontrollen, på intra-Schengen.
Title: Sv: Athens flyplass
Post by: Svein~B on 27. Aug 18, 11:22:46
Tidligere har jeg sagt at du finner banker og minibanker på ankomstnivå. I tillegg har du også et postkontor her. Det er åpent fra 07.00 til 19.30 på hverdager og fra 08.30 til 17.30 på søndager og andre offentlige fridager.