Har du problemer med å logge inn? Trykk en gang på "Hellasforum.no" øverst på siden først, så kan du prøve å logge inn igjen. Oppdater bokmerket ditt fra www.hellasforum.net til www.hellasforum.no.


Logg inn med Facebook eller Google!

Bygge hus i Hellas

Started by Puffen, 30. Mar 08, 12:42:30

Previous topic - Next topic

Tove

Du kan maile meg privat, så skal jeg gi deg tlf til den norske arkitekten i Athen, det vil jeg tro hun synes er greit.

Når det gjelder utleiebolig så skal du være obs på endel ting som må være i orden for at du skal få godkjenning fra EOT (den greske turistorganisasjonen). Bla. skal hvert soverom være minst 11 kvadratmeter og alle soverom skal ha eget bad. \"Vår\" arkitekt tegnet utleieboiliger for oss uten å være klar over denne regelen, så nå må det bygges om for at vi skal få godkjenning...Generelt er her veldig mye bygg først, spør etterpå...

Jeg ville være uhyre forsiktig med hva slags mellommann jeg hyrte, bla annet fordi man har forskjellig oppfatning av hva man vil godta. Feks vet jeg om ei som bygde hotel her og hun kjøpte noen skikkelig dyre kraner, ettersom hun vil ha noe som varte mer enn ei uke. Disse tok da rørleggeren og leverte tilbake til butikken og byttet ut med noen billige! Videre, de fleste nordmenn vil feks gjerne ha alle støpsel i lik høyde, noe greske elektrikere ikke er særlig opptatt av. På kjøkkenet mitt er golvflisene lagt skeivt, av en eller annen grunn - man skulle tro det var like enkelt å legge de rett??? Drenering og slikt er man heller ikke alltid særlig nøye på, Bygg først, drener etterpå hvis det viser seg at første etasje flommer over eller vannet pipler opp gjennom flisene i golvet når det regner...

Byggeprisen regnes foresten ca. 700 euro pr.kvadratmeter, vi har alltid ligget under fordi vi har gjort mye sjøl, kjøpt restparti av fliser ol. Så kan du jo høre med et entreprenørfirma hva de tar og se om det kanskje er like rimelig å ta permisjon fra jobben i Norge, hyre tolk og følge prosessen sjøl..
Krata re file, yera!
http://www.kairos-holidays.com

Bjørg

I Hellas, som her hjemme, ville jeg først av alt ta kontakt med bygningsmyndighetene i landet/området du vil bygge i, for å sette meg inn i byggereglene - hvis jeg ikke kjenner til de fra før. Lover og regler er helt sikker ikke de samme i Hellas som i Norge. Hvem kan ha ansvarsrett på vegne av meg etc. Det dummeste du gjør er å satse på en tilfeldig - \"som kan ordne at for deg\". Husk at det er du som sitter igjen med ansvaret og batalingen..... :hammer:

Gro

Quote from: \"Ninette\"I tillegg til det Tove skriver, vil jeg anbefale Heidrun å lese boken Paradiso av Tove Cecilie Fasting.

I denne boken finner du beskrevet hvilke utfordringer du som nordmann kan møte i det greske samfunnet, også når du skal bygge hus.

Boken er fornøyelig, og anbefales også til de som ikke planlegger husbygging :-)

Enig, den er helt topp... og ja den kan nok få en til å tenke seg om to ganger  før man realiserer slike drømmer:-)
Jo eldre man blir, jo mer føler man at det å nyte øyeblikket er en nådetilstand, en gyllen gave...

Tove

Jeg fikk en mail fra en om som har lest forum-diskusjonen og jeg kopierer den og mitt svar under da jeg mener dette kan være av interesse for andre - det er åpenbart like regler i dette landet.

Når det gjelder boka mi er den ikke men til å avskrekke noen fra å bygge her! Alt jeg skrev er sant (og forleggeren fiklk meg til å stryke masse da han mente det ble i meste laget), men hvis man setter seg litt inni ting på forhånd så går det stort sett bra!!
Mail:

> Jeg har fulgt med i diskusjonen om bygging og er fundamentalt uenig med deg på flere punkter. Kan det være så forskjellig å bygge på dine trakter sammenliknet med her på Kreta?
> En viktig ting som du må korrigere: Du får ikke koplet til strøm og vann før arkitekten og byggemyndighetene har godkjent bygget. Det ER galt! Uten strøm og vann kan ingen bygge! Du får en foreløpig kontrakt for byggeperioden som ofte kan strekke seg over flere år!Når huset er ferdig er det en del byråkrati for å få endelig kontrakt,det kan ta 3 måneder. Dokumentasjon fra skattekontor, tegning fra elektrikker og ferdigattest. Du bør lese byggetråden min i www.kalimera.nu - om grekland - leva og bo i grekland - Om å flytte til Hellas og om å bygge hus.  Det fremgår at du må velge en entreprenør som gjør alt! Det er billigst! Dette firmaet kan du stole på : http://www.europlan.gr/index.html


Hei, høres ut som om det er helt forskjellige regler, jeg vil tro det er enten fylke eller kommune som avgjør hvordan det gjøres hvor. Her i Kavala fylke får du ikke koblet til vann og strøm under byggeperioden. Vi bygger for tiden et feriehus og vann og strøm hentes fra naboeiendom.
Når det gjelder entreprenører kan jeg tenke meg at det på Kreta finnes entreprenører som spesialiserer seg på å bygge hus for utlendinger. Her finnes omtrent ikke turisme og er veldig få utlendinger som velger å bygge hus selv, så den typen tjeneste finnes ikke (pr. i dag).

Tove
PS:
Jeg kopierer og limer inn dette i Hellasform, da jeg tror det kan være av interesse for andre.
> ------------------------------
>
> Best regards,
> Tove Fasting
> kairos-holidays.com
>
Krata re file, yera!
http://www.kairos-holidays.com

bengalow

Tänk, den skrivningen låter bekant. Jag tror han var medlem i Hellasforum förut, eller??
Varför planera - när det ändå inte blir som man tror

Mixelite

Jeg har sittet og lest på den samme diskusjonen på Kalimera nå og der kommer det frem noe som _jeg_ synes er vesentlig: Hvis husene bygges ferdig for fort, får ikke betongen tid til å tørke skikkelig og man risikerer å få fuktskader senere.

Ikke er det trivelig om det blir mugg i vegger eller tak og ikke er det noe koselig å stadig måtte male veggene opp igjen som en av mine hotellverter fortalte at hun måtte gjøre hvert år med vårt rom fordi fukten slo gjennom malingen.

Epicuristen

Quote from: \"Mixelite\"Jeg har sittet og lest på den samme diskusjonen på Kalimera nå og der kommer det frem noe som _jeg_ synes er vesentlig: Hvis husene bygges ferdig for fort, får ikke betongen tid til å tørke skikkelig og man risikerer å få fuktskader senere.

Ikke er det trivelig om det blir mugg i vegger eller tak og ikke er det noe koselig å stadig måtte male veggene opp igjen som en av mine hotellverter fortalte at hun måtte gjøre hvert år med vårt rom fordi fukten slo gjennom malingen.

Maling og betong? Da skal man vite hva man gjør! Her er det kun dyre spesielle malinger (Ett eksempel er Duragard) som klarer jobben med å hindre forvitring av betongen! Betong skal puste, og man skal derfor ha malinger som er ekstremt åpne, samtidig som dem beskytter mot vær og vind! Kalking er definitivt en mye bedre løsning for menigmann selv om man må påregne å gjøre dette hvert år.

Hellas har forresten mye strengere regler for hvilken herdetid betong skal ha, mye strengere enn her i norge for eksempel. Dette er da også årsaken til at man ofte ser bare \"skjellettene\" til hus, uten at noen driver å jobber med dem. Dette er så klart på grunn av at landet befinner seg i en jordskjelvsone.

Men som sagt, å male betong bidrar skjelden til noe godt resultat uten at alt blir gjort riktig....

Og videre spørsmål? Hvordan fjernes denne soppen? For om den males inne vil den fortsette å gro og sporene VIL finne veien ut i luften den ene eller andre veien og gi ett høyst usunt inneklima!
Μόνο ο μέτριος αντρόπος είναι πάντα στα υψη!

Mixelite

Det kan godt være vertinnen min brukte rett maling. Problemet var antagelig at betongen ikke fikk tørke nok før veggen ble  malt, hva vet jeg.

Sopp hadde hun ikke, bare \"svettemerker\" på veggene, men huttemeitu så trist det må være å ha lagt mye tid og arbeid og penger i et hus og så ende opp med et soppklekkeri :-S

Epicuristen

Hmmmm... Høres for meg ut som problemet ligger annet steds hen... Er dette en mur som har fylling mot seg på utsiden? Kommer \"svettemerkingen\" nede ved gulvet, eller høyt oppe på veggene? Bare det at det kommer \"svettemerker\" som du kaller det, tyder på at det brukes feil maling.

Hvor gammelt er dette huset? Står det \"fritt\" på alle kanter? Husk at betong har det som kalles \"hår-rørs-effekten\". Det vil si at betong suger til seg vann som en svamp. Bare prøv å legge en leca-blokk i vann, så skal du se! Men om betongen er herdet på riktig måte gjør ikke dette betongen så mye. Den tar da opp vann og avgir vann i rimelig raskt tempo. Mye godt slik impregnert trevirke gjør. Slikt trevirke tar nemlig opp mye mer vann en ubehandlet trevirke gjør, men vannet skader ikke materialene lengre.

For å bli riktig faglig. Normal \"husbetong\" skal ha en herdetid på omtrent fire uker. Om temperaturen er så høy at den sår i fare for å herde ut vesentlig raskere, så skal det tilføres vann disse ukene slik at herdetiden blir riktig. For raskt herdet betong sprekker mye lettere enn betong som har \"fått sine fire uker\"... :grin:
Μόνο ο μέτριος αντρόπος είναι πάντα στα υψη!

Mixelite

rommet som svetter står iallfall fritt på alle kanter :) Ehm, er oppe i luften, mener jeg. Det er jo naborom da, men det er to yttervegger. Rekkehus, kan man vel kalle det.

Kan godt være det er feil maling. Rart bare, at det kun er et par rom som har problemet...

Epicuristen

Taklekkasje? Eller eventuelt områder som det står fuktighet? Flatt tak og membran? Mulighetene er fortsatt mange! :wink:
Μόνο ο μέτριος αντρόπος είναι πάντα στα υψη!

bengalow

Nu är det en jäkla skillnad på husbygge i Grekland och i Norden, klimatmässigt menar jag. Vi använder oss av isolering, oorganiskt material i väggar och tak. Vi tätar infernaliskt i energibesparande syfte.
Grekena isolerar knappt alls, mer än med den luft som finns i teglet. Hus i Grekland blir inte gjutna i betong, endast bjälklaget, trappor och stödpelare. Man har tegelväggar inom- och utomhus, som sedan putsas och oftast kalkas. OM det kommer fukt i sådana väggar så är det helt enkelt så att yttre väderlek (läs regn) slår igenom, pga läckage. På våren och hösten kan detta ge problem, men uttorkning på sommaren tar bort ev. \"soppskador\". När vi använder organiskt material, trä och spånskivor, så skapar vi en grogrund för mögel/sopp, om det blir vått.
Sedan kommer kanske det viktigaste: vatten är en helt annorlunda vätska. Den tenderar att kondensera, dvs dra sig mot den kallaste ytan, för att detta skall kunna ske. Nästan alla andra vätskor tenderar att förångas. Ex. en källare på sommaren känns nästan alltid fuktig och det luktar rått, om man inte ventilerar, just därför att vattenånga \"söker sig dit\". Där är det svalare/kyligare än i marken utanför, som är soluppvärmd.
Usch nu skrev jag för mycket, men detta är mitt \"ämne\" sedan många år....
Varför planera - när det ändå inte blir som man tror

Siste innlegg i forumet

Re: Hvor er dette? 982
by Ole | 18. Sep 19, 23:13:19
Godt forsøk, men det er ikke korrekt. Feil øygru...
Re: Protester mot korttidsutleie/Air BnB i Chania
by Kritios | 16. Sep 19, 10:46:22
Nej, men ägarna av AirBnB sitter och tjänar mi...
Re: Med speed-båt fra Milos til Folegandros
by Ole | 15. Sep 19, 23:28:30
Og noen bilder......
Re: Serifos 2019
by Ole | 15. Sep 19, 13:30:18
Noen flere bilder fra Hora, Serifos....
Video fra Serifos
by Ole | 14. Sep 19, 22:03:02
Her er litt video fra Serifos sommeren 2019. Håpe...
Re: "Mine" Kirker, moskeer og klostre 1/10
by kaka | 10. Sep 19, 10:49:29
Fint gjensyn....
Re: Rundt i Kykladene høsten 2019
by Heidrun | 08. Sep 19, 10:40:00
Man kan følge med på båtene på marinetraffic.c...
Re: Kimolos 2019
by Ole | 06. Sep 19, 20:10:10
Litt mer fra Chora....
Re: Video fra Kimolos
by kaka | 04. Sep 19, 10:24:20
Det så veldig vakkert ut, Ole, både strender og ...
Re: Pålogging eller ikke pålogging?
by Frynse | 02. Sep 19, 18:14:37
Takk til Ole for at han holder ut til tross for en...
Re: Noen små glimt fra en liten uke på Skopelos (og Skiathos)
by Katta | 02. Sep 19, 17:30:38
Jeg forstår  ;) ...
Re: Magiske øyeblikk i Hellas LARDOS, RHODOS
by fila | 02. Sep 19, 08:50:27
I Lardos sentrerer livet seg rundt det brede, trek...
Biltur på Serifos
by Ole | 01. Sep 19, 15:59:53
I sommer ble det litt filming fra bilen rundt omkr...
Re: Hvor er dette? 981 LØST
by Ole | 01. Sep 19, 09:21:23
Det er helt korrekt! Ikke mye som var forandret de...
Re: Kalo mina
by marjana | 01. Sep 19, 07:05:03
Kalo mina September. Fra Lagada på Amorgos....

En guide til øyloffing