Har du problemer med å logge inn? Trykk en gang på "Hellasforum.no" øverst på siden først, så kan du prøve å logge inn igjen. Oppdater bokmerket ditt fra www.hellasforum.net til www.hellasforum.no.


Logg inn med Facebook eller Google!

Opps, vi kjøpte hus. Undertittel: \"Ni är galna\"

Started by ofriis, 05. Apr 09, 11:30:14

Previous topic - Next topic

ofriis

Mandag morgen møtte vi opp som avtalt og spaserte sammen med Renate det korte stykket til gata der huset lå (jeg bruker navnene på de involverte her, siden jeg ikke har noe ufordelaktig å si om noen). Vi låste opp og kom inn i underetasjen med bad og "utility room" til venstre. Gulvet var forhøyet noe i forhold til resten av underetasjen, fliselagt og pent. Her var tilkobling for vaskemaskin samt plass til andre ting. Rett fram var trappa opp til 2. etasje.  Det lå post i trappa.
Varmtvannstanken dryppet, så vi måtte tømme en stor bøtte som var satt under den for å samle opp vannet. Badet var fliselagt og så veldig bra ut, bortsett fra at det var mye kalkavleiringer i doen og et eller annet belegg i badekaret og vaskeservanten, kanskje kalk det også. Sluket i gulvet måtte skiftes, og ved badekaret lå det en død kakerlakk på rygg.

Trappa opp til stua og kjøkkenet var en merkelig 3-delt affære.  De fire nederste trinnene var fliselagte steintrinn, de 3 neste av stein som var godt nedtråkket og utgjorde den første svingen i trappa, og så de øverste trinnene som var av tre og svingte inn i stua. Det var en barnegrind foran trappa, så her hadde det bodd småunger en gang.
The farther one travels / The less one knows

ofriis

Kjøkkenet var avdelt fra stua med en barløsning.  Kjøkkeninnredningen så ut til å være bygget på stedet. Alt var laget av smale panelbord, og det var noe uvant for oss, minnet om hyttekjøkken. Her var god plass til spisebord og stoler. Tak og gulv var av lakkert tre, bortsett fra kjøkkenet der gulvet var fliselagt og forhøyet i forhold til stuegulvet (betongunderlag?). I stua var det to lave halvvegger med søyler helt opp til taket.
Det var to høye vinduer ut mot gata, vinduet på kjøkkenet gikk bare ned til den fliselagte delen der blandebatteriet var montert. Vinduene slo innover når man åpnet dem, motsatt av det vi er vant til. Veggen ut mot gata, selve fasaden, var også eneste ytterveggen mot friluft. Resten hang sammen med de øvrige husene rundt. Nåja, huset kunne nå i alle fall ikke falle over ende. I ytterveggen i stua var også et innfelt skap med skuff og glasskap. I kjøkkenet var det to innfelte skap foruten overskap og benkeskap. Noen hengsler hang skjevt, og benkeplatene og oppvaskkummen var ikke så pene lenger.
I taket var det dreide rosetter av tre der en enslig lyspære hang etter ledningen.  Kanskje hadde det vært noe annet der? Vi så for oss takvifter, kanskje med lys?

Elektrisk anlegg og røropplegg var skjult, og et lite sikringsskap med automatsikringer var innfelt i veggen ved trappa opp til stua.  Bra!  Det var antenneuttak og kontakter i stua. "Ikke så ille" tenkte jeg, men et tomt hus ser nå aldri særlig innbydende ut og fruen så noe tvilrådig ut.  Vi visste ikke helt hva vi skulle mene. Vi hadde jo ingen ting å sammenligne med, og hva kan man forvente å finne i et over hundre år gammelt hus i Rethymnon? Vi hadde virkelig ingen anelse.
Det sto tomme vin- og spritflasker rundt omkring på kjøkkenskapene og i skapet i stua. Vi fikk høre at huset hadde vært utleid til studenter i 3 år, og de var etter all sannsynlighet av det tørste slaget. Noen lakk- og malingsbokser var det også å se. Eierne hadde nok vært her.
The farther one travels / The less one knows

ofriis

Opp til tredje etasje var den en lang og ganske bratt trapp. Her var det et mindre soverom og et stort et med utgang til balkongen og trapp opp til taket. Noen hadde slått et hull i døren til det minste soverommet, som i grunnen ikke var så lite etter våre begreper. Der var det skodder for vinduet og selvlysende stjerner og figurer i taket. Barnerommet med andre ord. En rosett her også. Her var det også en skade i veggen over døra og en merkbar kul på tregulvet i den innerste kroken. Jaja ... verden er ikke perfekt.

I det store soverommet var en vegg fylt med skap som hadde sett bedre tider. "Dem vil jeg ha bort" sa fruen.
Vi åpnet døra til balkongen. Den slo også inn i rommet.  Balkongen var ca 70 cm bred etter flisene å dømme, og jeg skrittet den opp på langs. Ca 7 meter fant vi ut.  Smijernsrekkverket sto løst i festene og murpussen på innsiden av murkanten var løsnet. Her måtte det pusses og støpes fast på nytt, men det var åpenbart en mindre affære. Balkongen hvilte på 5 steinbjelker, så den virket solid nok.  Like ved døra var det montert en vannkran som virket. Fint, tenkte vi, da er det lettvint å vanne blomstene på balkongen.
I det store rommet sto også et svært spann med hvitmaling.  Eierne hadde nok vært her.
The farther one travels / The less one knows

ofriis

Trappa opp til taket var enda lengre enn den opp til 3. etasje, og øverst i trappa var det en luke til høyre på veggen. Den førte inn over himlingen i det store soverommet. Der lå det  rester av et  juletre og noe annet rusk.  En aluminiumsdør av nyere dato førte ut til takterrassen. Terrassen besto av en nedsenket del med en høy murkant rundt, 12-13 kvadratmeter var den kanskje. Nederst, ut mot gaten, var det et rundt hull, det måtte jo være avløpet fra taket. En tv-antenne sto på en høy og nokså rusten antennemast ut mot gata. Ikke særlig pent, vi tenkte på parabol.

Vi kunne ikke se så mye av havna som på bildet i prospektet. De hadde nok stått på den høyeste delen, der det bare var ca 30 cm kant rundt, og tatt bildene, men vi så innseilingen til havna og havet bortenfor. Og vi så ut over byen med tak og minareter, antenner, varmtvannstanker, solcellepaneler, uteplasser og mye mer. Og vi så opp mot Psiloritis, fjellet som bare er noen få meter lavere enn Galdhøpiggen.
Lengst borte på taket på den øverste delen, helt borte i veggen mot nabohuset, var det en lav skorstein med en flat steinhelle over, men vi hadde ikke sett noe ildsted i huset.

Det var ingen hus i nærheten som var høyere enn "vårt". Takterrassen var derfor et helt usjenert sted, selv om vi hadde sett for oss at "oppholdsdelen" var større. Den nedsenkede delen vendte ned mot havna, altså omtrent mot nord. Det blir perfekt for solskjerming mot sør, som da er den høyeste delen. Der kan også eventuelle fremtidige solcellepaneler eller solvarmeanlegg for varmtvann plasseres ute av veien. Bra!
Vi klatret ned trappene og knipset noen flere bilder mens vi ruslet ut. Bakeren var fortsatt der, og vi hilste igjen.
Vi hadde nå vært to døgn i Rethymnon.

Senere på dagen var vi innom og pratet med Stelios som var sjefen på kontoret.  Han fortalte en god del om gamle steinhus, hva man kunne forvente og hva man ikke kunne forvente. Hvordan prosedyren var med lisens for renovering, og forskjellig annet.

Om kvelden gikk vi på Birais, restauranten litt lenger bort på strandpromenaden, der vi hadde funnet oss godt til rette alt.
The farther one travels / The less one knows

Anita

Åhhh ... her skulle jeg ha fått det veldig koselig  :cheese:  Et gresk hjem skal ha sjarme og det har denne leiligheten  :cheese:  :cheese:

Hilsen Anita
med sunn galskap og dårlig hukommelse blir livet en fantastisk reise

kaka

Slik utsikt liker jeg!! Der tror jeg dere kan trives.
KariK

ofriis

Vi har ikke innredet ennå, men det er like før. Tar gjerne mot tips og råd av alle slag.
The farther one travels / The less one knows

Anita

Quote from: \"ofriis\"Vi har ikke innredet ennå, men det er like før. Tar gjerne mot tips og råd av alle slag.

Smaken er veldig forskjellig når det gjelder innredning  :cheese: Jeg ville nok holdt meg til lyse /lette møbler - gjerne med gresk blått innslag.

Må innrømme at jeg er \"pitte litt\" misunnelig  :cheese:  :cheese: Tenk å ha en slik feriedrøm ... må være en herlig følelse  :cheers:

Hilsen Anita
med sunn galskap og dårlig hukommelse blir livet en fantastisk reise

ofriis

Ny visning.
På Birais var vi sammen med et par som vi hadde truffet på turen til Kreta. Han var bergenser og jobbet som snekker på Svalbard. Han og kjæresten reiste uspesifisert, og de hadde havnet på samme hotell som oss.  Vi spurte om han kunne tenke seg å være med og se på huset sammen med oss.  Det kunne han gjerne, men gamle steinhus hadde han ikke greie på. Jeg har også drevet og pusset opp og renovert de husene vi har bodd i de siste noenogtredve årene, så noe kunne jeg også. Min erfaring med steinhus var også lik null, så der var vi like gode begge to.

Vi spurte oss for på restauranten om de visste om en arkitekt eller ingeniør som kunne bistå oss med å se på huset, og etter en stund kunne de bekrefte at de visste om en som kunne hjelpe. Vi skulle være der på restauranten klokken ti neste dag. Hva kan ikke en kelner ordne ?
Dette var gode nyheter, og vi feiret dem så godt vi kunne. Senere gikk vi tilbake til hotellet der vi satte oss i utekaféen foran resepsjonen. Eieren het Thasso, hvis jeg husker riktig, og jeg hadde tidligere skrytt av den gode rakien han serverte. Han fortalte at han kjøpe ett tonn druer hvert år. Av druene laget han vin, og så produserte kan raki av det som ble igjen etter vinproduksjonen. Det ble noen raki før vi tok kveld, men de andre i følget delte ikke min begeistring for denne drikken og noe fant veien ned i en stor blomsterpotte.

Jeg våknet grytidlig neste dag og kunne nok en gang konstatere at rakien til Thasso var førsteklasses. Her var det ingen bivirkninger.
Jeg gikk ned i resepsjonen og surfet på nettet etter alt mulig av informasjon om kjøp av eiendom i Hellas. Fant også nettsteder om å bo på Kreta (www.britsincrete.net  etc). Alt ble lest med interesse, for vi hadde jo ikke satt oss inn i noe før vi dro hjemmefra. Vi skulle jo bare varme oss litt i solen. Det var også noen fallgruber når det gjaldt gamle hus. Noen som hadde bodd der for lenge siden kunne komme og gjøre krav på huset og kaste eierne ut. Jeg skjønte at det var om å gjøre å ha en god advokat, noe som for øvrig var påkrevet når utlendinger skulle kjøpe eiendom.

Nå har jeg ikke ennå fortalt at pengene til huskjøpet, i alle fall det meste av de, befant seg i et firma jeg har. Firmaet gjør ikke annet enn å eie aksjer i et annet selskap, som igjen gjør det så pass bra at det blir noe til alle. Jeg planla derfor å kjøpe huset gjennom dette firmaet, fordi det ville kostet meg nesten 300000 i skatt å ta de ut derfra for å kjøpe huset privat, og tilsvarende mindre penger igjen til handelen. Å kjøpe hus gjennom et firma skulle komplisere det hele ganske mye, og forårsake nervøs neglebiting i flere måneder framover.
Det medfører også at man blir nødt til å leie hos seg selv, men totalt sett var fordelene store.

Klokken ti var vi tilbake på Birais og spurte etter arkitekten. Ingen hadde sett ham, og det viste seg etter hvert at han var forhindret fra å komme. Nå var gode råd dyre, vi måtte jo ha en kvalifisert person med for å gjøre en uavhengig vurdering av huset. Det ble litt fram og tilbake før en av kelnerne fikk en lys idé. Kona til sjefen var jo arkitekt, hvorfor ikke spørre henne.
Joda, hun kunne, men ikke før rundt halv ett. Stemningen steg igjen og kelnerne på Birais fikk nok en stjerne i boka. Vi ringte og avtalte visning med Renate.

Ny runde på byen, og halv ett var vi der igjen. Etter en liten stund kom Branka, som hun het, kjørende på en scooter. Hun presenterte seg som arkitekt og ingeniør. Med seg hadde hun venninnen Maria, som var interiørdesigner med flott visittkort. Vi satte oss ned ved et bord og Branka hentet kaffe og juice. Vi pratet litt om løst og fast før vi gikk for å se på huset. Vel framme gikk vi inn. "Å" (eller "Î©"), sa arkitekten da hun kom inn i huset. Dette var bedre enn fryktet. Hun forklarte at huset lå i utkanten av gamlebyen og husene der var derfor mye nyere enn husene nærmere festningen, og de var generelt i bedre stand også. Vi gikk opp i etasjene og Branka så ut til å like hun de så. Maria var enig, "this can be a luxury home" sa de.
Nå, vi hadde ikke akkurat tenkt oss noen luksusbolig. Så snakket vi om vi røropplegg, elektrisk opplegg og andre tekniske ting. Kanskje fikk vi tillatelse til å bygge en pergola på taket, men byråkratiet rundt renovering av hus i gamlebyen var stort. Man måtte ha lisens for det meste, men det visste vi allerede. Skulle vi male huset utvendig fikk vi velge mellom noen farger som bymyndighetene bestemte.
Snekkeren ristet på hodet da han så gulvene i andre og tredje etasje. Gulvbordene var skjøtt etter en rett linje tvers over gulvet. Slikt gjorde man ikke i hans verden. Jeg hadde heller ikke sett sånt før, men det var vel en grunn til at det var gjort på denne måten. Kanskje de ikke hadde hatt endepløyde gulvbord (not og fjær på endene). Vel ute la han også merke til noe høyt oppe under gesimsen mot gata, var det løse stener der ? Det var ikke godt å si på den avstanden, men vi hadde ikke sett noe unormalt oppe på taket.

Branka og Maria hadde det travelt og dro sin veg. De skulle ikke ha noen betaling, og vi takket pent. De hadde øyensynlig likt det de så og mente at huset var i bra stand, men noen tilstandsrapport med stempel og underskrift hadde vi jo ikke. Det måtte bli magefølelsen som fikk bestemme til slutt.
Så hilste jeg nok en gang på bakeren før vi ruslet av gårde.
The farther one travels / The less one knows

bengalow

Detta är ju nästan som en krimi! Jag tycker om sättet du skriver på ofriis. Hoppas nu att ni inte finner för mycket dolda grejer som skall göras vid!! Spännande att följa med!!!
Varför planera - när det ändå inte blir som man tror

ofriis

Ja du kan få sagt det bengalow. Krim hører jo påsken til, men her var det heldigvis ingen banditter. Så pass kan jeg avsløre.
\"varför planera ... ?\", helt enig med deg.

-Ottar
The farther one travels / The less one knows

Magnolia

Det er virkelig spennende å følge dere i prosessen. Jeg får opp for mitt indre blikk bilder fra boka \"Greek style\" og fantaserer om hvordan jeg kunne tenke meg å innrede et gresk hus.
Takk for spennende lesing.
Gleder meg til bilder fra et helt ferdig hus. :)
Dagen i dag er morgendagen du drømte om i går.

Siste innlegg i forumet

Re: Hvor er dette? 982
by Heidrun | Today at 08:07:38
Kalymnos evt . Shit, kan bare gjette på en øy av...
Re: Serifos 2019
by Ole | 20. Sep 19, 14:37:06
Bilder fra ferskvannsreservoaret på Serifos, Hora...
Re: Protester mot korttidsutleie/Air BnB i Chania
by Kritios | 16. Sep 19, 10:46:22
Nej, men ägarna av AirBnB sitter och tjänar mi...
Re: Med speed-båt fra Milos til Folegandros
by Ole | 15. Sep 19, 23:28:30
Og noen bilder......
Video fra Serifos
by Ole | 14. Sep 19, 22:03:02
Her er litt video fra Serifos sommeren 2019. Håpe...
Re: "Mine" Kirker, moskeer og klostre 1/10
by kaka | 10. Sep 19, 10:49:29
Fint gjensyn....
Re: Rundt i Kykladene høsten 2019
by Heidrun | 08. Sep 19, 10:40:00
Man kan følge med på båtene på marinetraffic.c...
Re: Kimolos 2019
by Ole | 06. Sep 19, 20:10:10
Litt mer fra Chora....
Re: Video fra Kimolos
by kaka | 04. Sep 19, 10:24:20
Det så veldig vakkert ut, Ole, både strender og ...
Re: Pålogging eller ikke pålogging?
by Frynse | 02. Sep 19, 18:14:37
Takk til Ole for at han holder ut til tross for en...
Re: Noen små glimt fra en liten uke på Skopelos (og Skiathos)
by Katta | 02. Sep 19, 17:30:38
Jeg forstår  ;) ...
Re: Magiske øyeblikk i Hellas LARDOS, RHODOS
by fila | 02. Sep 19, 08:50:27
I Lardos sentrerer livet seg rundt det brede, trek...
Biltur på Serifos
by Ole | 01. Sep 19, 15:59:53
I sommer ble det litt filming fra bilen rundt omkr...
Re: Hvor er dette? 981 LØST
by Ole | 01. Sep 19, 09:21:23
Det er helt korrekt! Ikke mye som var forandret de...
Re: Kalo mina
by marjana | 01. Sep 19, 07:05:03
Kalo mina September. Fra Lagada på Amorgos....

En guide til øyloffing