Har du problemer med å logge inn? Trykk en gang på "Hellasforum.no" øverst på siden først, så kan du prøve å logge inn igjen. Oppdater bokmerket ditt fra www.hellasforum.net til www.hellasforum.no.


Logg inn med Facebook eller Google!

Agii Apostoli, Kreta, høst 2010

Started by JohnS, 06. Oct 10, 22:09:49

Previous topic - Next topic

JohnS

To uker på Kreta går så fryktelig mye fortere enn to uker i surt september-regn her hjemme, så plutselig var vi hjemme igjen mandag.  

Jeg tror aldri vi har hatt så stabilt vær i to uker på denne tiden av året før.  For en vestlending var det på grensen til det kjedelige med max-temp på 29 - 31 grader hver eneste dag, og bare en liten regnskur en tidlig morgen.  Selv om man gjør stadige tapre forsøk på å unngå uttørking, fører  de vestnorske genene etter hvert  til uro og engstelse... Kan det virkelig vare?  Men det gjorde det altså.

En ferie i den store avslappingens tegn, med flere kilo medbrakt lektyre som ble konsumert akkompagnert av frappé metrio me gala på strandbaren på Iguana Beach. (Hvorfor snakker vi forresten alltid engelsk når det gjelder sånne navn, i stedet for å bruke paralia eller strand?)

Torsdagen skulle det ifølge tidligere erfaring, komplettert med tips fra Apollos reisebrosjyre, være gatemarked i Nea Chora, en passe lang spasertur i den relative kjøligheten om morgenen.  Vi fant oppmerkingen i gaten med nummererte markedsplasser, men ikke en selger, ikke en  tomat, en ansjos eller en liter hjemmelaget raki å se.  Vi lot oss ikke stresse, siden vi visste at det store lørdagsmarkedet nå var flyttet til presidie-plassen, og var et meget godt alternativ.

Lørdagen opprant, og i grålysninga var vi på plass på bussholdeplassen med hver sin billett á 0,90 € i hende.  Bussen tok oss til 1866-plassen, og vi gav oss trøstig i vei innover i byen, langt fra turiststrøket rundt havnen.

Men her opplevde vi et slags dejá vù fra torsdagen, markedet var borte vekk.  Spørsmål gav diffuse svar om 2 km i omtrentlig retning med viftende hender, så litt slukøret begav vi oss i retning mot sentrum.  Og der var markedet.... der det alltid har vært, i de såkalte gamle dager, før flyttingen til Elefterias-plassen.  Vi opplevde enda en gang utvalget av grønnsaker, frukt, olivener, raki og alle andre landbruksprodukter, fisk og levende kyllinger, sko, klær og alle slags duppeditter fra springkniver til  kjevler av oliventre.  Flotte inntrykk, som krever full innsats av syn, hørsel, lukt og smak, til et nivå som for meg gjør fotografering vanskelig. Jeg har store vansker med å sette en teknisk innretning som et kamera mellom meg og den intense opplevelsen, og må satse på at jeg greier å gjenoppleve de beste tingene uten billedbevis å støtte meg til.

Hva var ellers de store opplevelsene?  Gode tavernaer med lange luncher og  kvelder der man kom i kontakt med greske kelnere og tavernaeiere, og plutselig var betraktet som stamgjester og nesten-familie, med 20 % rabatt på logariasmo\'en, uten å ha bedt om det.  Vanskelig å håndtere tipsene når det blir sånn........  Hva gjør man?

Verre var det når det tok helt av hos Abraham, og han kom med ei mugge vin ekstra, og litt seinere Irish Coffee (ikke vår favoritt), fulgt av et fat med appelsinskiver og epleskiver, og selvfølgelig den uunngåelige karaffelen med raki, som ble levert med kontinuerlig påfyll til man ikke orket mer.  (Godt at det bare var 50 meter til hotellet).

Det som likevel sitter sterkest i minnet, var planleggingen av vår biltur til Chora Sfakion.  Sammen med et annet par hadde vi bestilt bil og satt og planla turen.

Jeg har nylig lest om igjen en bok om en kretisk krigshelt fra 2. verdenskrig, Georgos Psychondalis, eller the Cretan Runner, som boka om han heter.  Jeg oppdaget at fra veien vi skulle kjøre, gikk det en tynn strek av en vei over til Asi Gonia, som er landsbyen han var fra, og hvor han ble gravlagt for 3 - 4 år siden.  Jeg fikk en plutselig innskytelse om at det kunne vært en grei omvei å kjøre dit og besøke graven hans, siden jeg hadde lest så mye om ham, men var usikker på om veien var kjørbar.

Vi tok med oss kartet ned i hotellbaren, og spurte Michalis, barsjefen, om han var kjent på veiene der.  Det var han ikke, men han pekte på en eldre herre på den andre siden av bassenget, med gjeterstav og filtersigaretter. og en dame som viste seg å være hans datter, som visstnok hadde eierinteresser i hotellet - tror jeg. De skulle være fra det området jeg spurte om.   Jeg hadde også fortalt om Georgos Psykondakis, og lurte på om Michalis kjente til denne delen av kretisk historie.  Det gjorde han ikke, men han gjorde som grekere gjør, han gikk ikke bort og spurte, men ropte over bassenget, og overdøvet alt surr i baren.  Jeg hørte Asi Gonia og Georgios Psychondakis, resten skjønte jeg ikke, men svaret kom tilbake, og jeg så haka datt litt.   \"Det var hans fetter\", sa han, og jeg tror han funderte like mye på oddsen for dette som jeg gjorde.  

I en bar med 40 skandinaver som koser seg med drikkevarene, sitter det altså en 87 år gammel kar med gjeterstav, og er fetteren til en fyr jeg tilfeldigvis spør om, fordi det er skrevet en bok om ham.   Jeg må medgi at det gikk litt kaldt nedover ryggen på meg, men vi hadde et meget hyggelig møte, selv om han ikke var særlig språkmektig, for å si det forsiktig.  Et solid håndtrykk og et sterkt blikk kan si mye mer enn det meste annet som blir sagt i en bar med skandinaviske turister rundt midnatt.  Det var hvertfall tydelig at han satte pris på møtet, han også.

Jeg må igjen beklage at jeg ikke har så mye bilder å krydre med, har ikke kommet så langt at jeg har fått dem overført til PC, og regner med at det nærmer seg jul før jeg kommer så langt.....

PS Jeg kom aldri til Asi Gonia, veien var bare kjørbar hvis jeg leide en traktor, fikk jeg etter hvert beskjed om
At appellere til fornuften er verdens største slag i luften (Kumbel)

kaka

Igjen, en fascinerende fortelling fra deres Kretabesøk.
Jeg skjønner godt at det tilfeldige møtet med denne mannen gjorde inntrykk. Det var nok gjensidig.
P.s. Det er ikke alltid det trengs bilder, når historien er så sterk i seg selv!
Takk for at du deler dette med oss her inne! :flower:
KariK

Ninette

For en hyggelig reiseskildring! Og for en opplevelse det har måtte være å møte en slektning av \"The Cretan Runner\"!!

Gatemarkedet på lørdager skal ligge i Nikiforou Foka, klesmarkedet i  Minoos Street. Jeg var selv på klesmarkedet sist lørdag, men var for sent ute til å nå det ordinære markedet. Dette er jo et morgenmarket, så jeg tenkte at de hadde avsluttet for dagen da jeg kom. Men du mener altså at hele markedet er flyttet, så jeg ville uansett ikke funnet det?

Jeg har vært mye i området Asi Gonia og Hora Sfakion. Veien over fjellet er fullt kjørbar med bil, dersom det ikke har skjedd noe dramatisk de siste månedene. Jeg kjørte der senest i vår. Veien er realtivt ny, bred og asfaltert. Men noen steder er det svært luftig, og det er dårlig med veirekkverk.
Rundtomkring - Ekte turglede
www.rundtomkring.no

JohnS

Quote from: \"Ninette\"Gatemarkedet på lørdager skal ligge i Nikiforou Foka, klesmarkedet i  Minoos Street.
.

Markedet lå akkurat der du sier det skal være.  På forhånd hadde jeg fått tips om turister som hadde vært i dette området uten å finne markedet, og som hadde fått beskjed om at hele markedet var flyttet  til plassen ved Presidiet.  Det var dette om gjorde at vi dro i vei innover i byen, noe man forresten burde gjøre oftere, marked eller ikke marked.

Jeg vet ikke hva som var grunnen til at markedet har vært på flyttefot fram og tilbake, men nå var det i alle fall på plass der vi alltid har besøkt det før.

Og når det gjelder møtet med den gamle mannen:  Det er i slike situasjoner man virkelig opplever hvor hjelpeløs man føler seg når man ikke kan mer av språket.  Men det var et møte jeg kommer til å huske, uansett.
At appellere til fornuften er verdens største slag i luften (Kumbel)

Tjorven

Takk igjen for en herlig reiseskildring, JohnS   :cheers:
Slike møter som du forteller er uansett vanskelig å formidle via et bilde. Men følelsen vil nok sitte igjen i deg, og det er det viktigste.
Likevel, vi ser gjerne noen Kretainntrykk i billedform også, når du kommer så langt.
There are no strangers, only friends we haven't met.

Morten

Det var artig å lese ja JohnS. Føler nesten jeg var med i letingen etter markedet. Sånn har det vært. Det ene året er det der.... det neste året flyttet dit...
Men hvis det nå er tilbake til Minoos og Nikiforou Foka, så passer det kjempebra. Da er det i nærheten av \"vår base\".
Κρήτη στην καρδιά μου.

filhellener

Jeg s e r bilder når du forteller, John  :flower:
Takk for en levende reiseskildring :-)
Kari

Johanne

Takk for en både underhållende og beskrivende reiseskildrin JohnS! Det gjör ikke noe att bilder ikke er med synes jeg. Ord kan vel så mye beskrive som bilder. Det får igang ens eget \"tenkeapparat\"  Höres ut som dere har hatt en intressant reise med masse ulike opplevelser.

Johanne :)

Siste innlegg i forumet

Re: Hvor er dette? 982
by kaka | 22. Sep 19, 22:58:07
Pserimos? :) ...
Re: Serifos 2019
by Ole | 20. Sep 19, 14:37:06
Bilder fra ferskvannsreservoaret på Serifos, Hora...
Re: Protester mot korttidsutleie/Air BnB i Chania
by Kritios | 16. Sep 19, 10:46:22
Nej, men ägarna av AirBnB sitter och tjänar mi...
Re: Med speed-båt fra Milos til Folegandros
by Ole | 15. Sep 19, 23:28:30
Og noen bilder......
Video fra Serifos
by Ole | 14. Sep 19, 22:03:02
Her er litt video fra Serifos sommeren 2019. Håpe...
Re: "Mine" Kirker, moskeer og klostre 1/10
by kaka | 10. Sep 19, 10:49:29
Fint gjensyn....
Re: Rundt i Kykladene høsten 2019
by Heidrun | 08. Sep 19, 10:40:00
Man kan følge med på båtene på marinetraffic.c...
Re: Kimolos 2019
by Ole | 06. Sep 19, 20:10:10
Litt mer fra Chora....
Re: Video fra Kimolos
by kaka | 04. Sep 19, 10:24:20
Det så veldig vakkert ut, Ole, både strender og ...
Re: Pålogging eller ikke pålogging?
by Frynse | 02. Sep 19, 18:14:37
Takk til Ole for at han holder ut til tross for en...
Re: Noen små glimt fra en liten uke på Skopelos (og Skiathos)
by Katta | 02. Sep 19, 17:30:38
Jeg forstår  ;) ...
Re: Magiske øyeblikk i Hellas LARDOS, RHODOS
by fila | 02. Sep 19, 08:50:27
I Lardos sentrerer livet seg rundt det brede, trek...
Biltur på Serifos
by Ole | 01. Sep 19, 15:59:53
I sommer ble det litt filming fra bilen rundt omkr...
Re: Hvor er dette? 981 LØST
by Ole | 01. Sep 19, 09:21:23
Det er helt korrekt! Ikke mye som var forandret de...
Re: Kalo mina
by marjana | 01. Sep 19, 07:05:03
Kalo mina September. Fra Lagada på Amorgos....

En guide til øyloffing