Har du problemer med å logge inn? Trykk en gang på "Hellasforum.no" øverst på siden først, så kan du prøve å logge inn igjen. Oppdater bokmerket ditt fra www.hellasforum.net til www.hellasforum.no.


Logg inn med Facebook eller Google!

Forskjellige spørsmål om trygd og husrom og om skatt osv !!

Started by Magdamicro, 26. Dec 16, 21:46:07

Previous topic - Next topic

Magdamicro

Hei ;D

1.Lurer på om en kan ta med seg Uførtrygden sin eller arbeidsavklarings penngene sine med seg når man flytter til Hellas??
2 .
Og om hvor mye% trekker man i skatt i Hellas ved trygdeytelser??

3. Og skatter man i fra Norge og i Hellas da man flytter til Hellas permanent??
4. Lurer på om det finnes plasser eller sider hvor man kan finne leiligheter eller hus til leie i Hellas??
5. Og hvordan går man fram når man flytter til Hellas, hvor hendvender en seg??

                                                                    Håper på  positive svar ;D

mouche

Hei!

Dette var mange, og vanskelige, spørsmål å kunne gi noen klare og entydige svar på. I utgangspuntet ville jeg ha lest på NAVs hjemmesider for der fremkommer mye informasjon. Svaret, eller svarene, vil trolig også variere avhengi av om det er midlertidig eller permanent flytting.

Mulige svar, eller råd, vil jo også i stor grad være avhengig av din alder, økonomi, fremtidig arbeidssituasjon (aap er jo en midlertidig støtte mens uføretrygd som regel er en permanent støtte), sivilstatus osv slik at jeg for min del synes det blir litt feil å "mene" noe på dine vegne.

Skattesituasjonen i Hellas er også uklar da denne endres til stadighet. Jeg vile nok for egen del vært meget betenkt på å gi fra meg noen av de rettigheter du trolig har i dag da støtteordninger i Hellas er langt dårligere enn i Norge og mulighetene for å skaffe seg inntekt nokså begrenset med mindre man har et nettverk der og snakker språket!

Å finne seg en bolig er det minste av problemene og prisene er for en stor del meget behagelige sett med norske øyne enten det er snakk om kjøp eller leie.

Du har vel også noen tanker mht hvor i Hellas; fastlandet? By eller landet? En av øyene? Hus eller leilighet? Størrelse og beliggenhet?

Noen umiddelbare tanker fra min side. Vi holder forøvrig til på Kreta, eget hus, men bor ikke der fast.

Admirala

Noe har jo Mouche svart på, noe kan jeg svare på, men som han sier, sjekk Navs og skatttemyndighetenes sider så er du sikker.

Men så vidt jeg vet kan du ikke dra noe sted som helst utenlands på aap, annet på korte ferier som MÅ godkjennes på forhånd av Nav. Du skal jo "arbeidsavklares", det kan du ikke fra Hellas.

Uføretrygd kan du ta med deg utenlands, men bor du mer enn halve året utenlands, regnes du som utflyttet fra Norge og skal skatte av all inntekt til Hellas. Flytter du (mer enn seks mndr per år), er du pliktig til å melde fra om dette til Folkeregisteret, og da blir du automatisk utmeldt av Folketrygden. Det er ikke dramatisk før du evt blir alvorlig syk / evt får en komplisert sykdom, for på greske sykehus må du i mange tilfeller betale for mye selv, så det kan bli veldig dyrt (Ex far til en kompis måtte blokke ut en åre i halsen for ikke å dø, pris 3000 euro). Du kan også søke om å være medlem i Folketrygden selv om du flytter utenlands, men da må du selvsagt betale for det.

Å lete etter bosted i Hellas må du gjøre på plass. Når du har bestemt deg for området du vil bo i, er det spes. viktig å prøvebo en stund om vinteren, som er svært annerledes enn sommeren.

Det er ikke så komplisert papirarbeid før du flytter, iallfall ikke i Hellas, og det vil en gresk megler eller advokat lede deg gjennom.

Hilsen Admirala, med feriebolig i Nafplio på tiende året.
What is beautiful is good and who is good will soon be beautiful. (Sappho)

http://www.visitnafplio.net
http://godgreskmat.wordpress.com

mouche

Quote from: Admirala on 02. Jan 17, 17:32:35
Noe har jo Mouche svart på, noe kan jeg svare på, men som han sier, sjekk Navs og skatttemyndighetenes sider så er du sikker.

Men så vidt jeg vet kan du ikke dra noe sted som helst utenlands på aap, annet på korte ferier som MÅ godkjennes på forhånd av Nav. Du skal jo "arbeidsavklares", det kan du ikke fra Hellas.

Uføretrygd kan du ta med deg utenlands, men bor du mer enn halve året utenlands, regnes du som utflyttet fra Norge og skal skatte av all inntekt til Hellas. Flytter du (mer enn seks mndr per år), er du pliktig til å melde fra om dette til Folkeregisteret, og da blir du automatisk utmeldt av Folketrygden.Nja, dette er ikke enkelt, eksempelvis;

Man kan søke om å få beholde AAP også ved flytting til utlandet (innen EØS og Sveits så Hellas er ok), men for å kunne ta med seg AAP, er det et vilkår at det er mulig for deg å gjennomføre arbeidsrettede tiltak og/eller behandling i landet du skal flytte til. (Ordlyd hentet fra NAVs hjemmesider)

Medlemskap i Folketrygden; "Hvis du flytter til et annet land, beholder du som hovedregel ikke medlemskapet i folketrygden. Om du kan søke om frivillig medlemskap, avhenger av om du er arbeidstaker, pensjonist, student eller annet."

Dersom du skal oppholde deg i utlandet i mer enn 12 måneder, mister du medlemskapet ditt i folketrygden. Du mister også medlemskapet i folketrygden dersom du oppholder deg i utlandet i mer enn 6 måneder hvert år i 2 eller flere påfølgende år.

Det er i det hele tatt MEGET viktig å sette seg inn i regelverket, vurdere alternativene og konsekvensene og kanskje se det hele litt an før man treffer noen "endelig" beslutning. Bolig/eiendom i Norge vil også ha konsekvens for om man anses utflyttet, eller ikke.

Men skal ikke trådstarter kikke innom forumet snart og se om det har kommet noen svar på de mange spørmsålene? 

Siste innlegg i forumet

Re: Det frodige, vakre området på Mani!
by kaka | 16. Oct 19, 17:08:56
Noen glimt av de skjønne kattungene rett oppi vei...
Re: Rundt i Kykladene høsten 2019
by marjana | 13. Oct 19, 20:36:02
Nå har de endelig lagt ut en rute igjen Syros, Pa...
Re: Greske rutebåter
by Ole | 13. Oct 19, 20:09:59
Og litt video fra samme båt...https://hellasforum...
Re: En dag på Syros høsten 2019
by Ole | 13. Oct 19, 20:01:06
Så var det taxi opp til Ano Syros. Her er det ogs...
Re: Vanvittig hett i august?
by Kritios | 13. Oct 19, 19:10:17
Det varierer nok fra år til år.Normal maksimumst...
Re: Minoan Lines
by Kritios | 13. Oct 19, 08:14:02
Vi reiste også med Minoan Lines` "Cruise Eur...
Re: Video fra Chania
by Ole | 10. Oct 19, 14:57:22
Takk for responsen! ...
Re: Problemer med innlogging
by kaka | 08. Oct 19, 21:01:42
Glad for å lese at det ikke var noe "bug&quo...
Re: Det er ikke bare, bare...
by Anders | 08. Oct 19, 16:59:31
Imponerende holding av takten... minnet om åpning...
Re: Magiske øyeblikk i Hellas
by Heidrun | 07. Oct 19, 08:39:30
Lindos, med sine knappe 4000 innbyggere, er en by ...
Re: Kalo mina
by marjana | 02. Oct 19, 00:29:39
Kalo mina oktober. Bildet er fra Aegialis på Amor...
Re: "Mine" greske landskap
by fila | 27. Sep 19, 09:34:01
Legger ut noen flere videosnutter fra forskjellige...
Re: Protester mot korttidsutleie/Air BnB i Chania
by bengalow | 24. Sep 19, 15:49:26
Er det ikke i stor grad fastboende som leier ut p...
Re: Hvor er dette? 982
by kaka | 23. Sep 19, 20:01:34
Ikke bare kanskje. Patmos er korrekt!:) Hulen gjor...
Fiskedød i Koroneiainnsjøen
by kaka | 23. Sep 19, 15:34:43
Det var fryktelig trist å lese om hvordan all fis...

En guide til øyloffing