Har du problemer med å logge inn? Trykk en gang på "Hellasforum.no" øverst på siden først, så kan du prøve å logge inn igjen. Oppdater bokmerket ditt fra www.hellasforum.net til www.hellasforum.no.


Logg inn med Facebook eller Google!

Athen før og nå

Started by bengalow, 04. Oct 13, 22:00:03

Previous topic - Next topic

bengalow

Min första resa till Grekland var 1962,  men den gången hade man inte kameror med minnen. Det var 2x36 bilder på papper som gällde, och det blev naturligtvis Akropolis, Syntagma och liknande. MEN, att beskriva Aten från den gången, jämfört med nu går inte. Det fanns nästan inga privatbilar, bara en massa taxi i amerikansk 50-tals typ. Det vi kallar raggarbilar, med klar plastic på sätena, och alla bussar var elbussar. Ingen tunnelbana, nästan ingen över 12 år som pratade engelska, men däremot en del äldre, som kunde bra tyska.
Jag vet inte hur många som sett Syntagma i sitt original, men det fanns ca 2500 cafeplatser att slå sig ner på. Omonia var en central plats, utan några som helst tankar om rån eller röveri. Glömde man att ta med sig de två drachmai som blev över vid cigarettköp, så sprang kioskägaren ifatt dig 100-200 meter för att ge tillbaka.
Jag blev förlovad med engrekisk flicka 1963, och var på väg att flytta dit. Så blev det nu inte, pga dålig kunskap i deras språk, och utan specialutbildning. Jag hade väl slutat på gatan som "musiker" eller något annat...
Dock, Aten var något helt annat då. Du kunde finna små affärer mitt på Hernesgatan, 1 meter breda, men 5-10 meter djupa, som sålde spetsar eller knappar eller enbart sytråd. På några gator var det mototcykeltillbehör i långa banor. Någon hade alla slags kedjor för olika MC, många hade MC-kläder, i de flesta fanns alltid något du kunde köpa, blandat med bagarens butik, diversehandlaren och fruktbutiken.
Nu är Aten "vilken-som-helst-storstad". Ingen bilparkering på trottoaren längre, rödljus i gathörnen, och massor med busstrafik och alla dessa gula taxibilar. Nej, jag har förlorat mitt hjärta till Aten från den gången, och söker förtvivlat efter dess forna äkthet- det finns lite grann kvar på torget, nere vid ingången till loppmarknaden, men själen är borta. Psirri? Skit och uppskryt. Då finns det bättre grekiska restauranger i Lund och Prags stad...
Jag vet inte om jag kommer att återvända till mitt hjärtas stad, för det är den inte längre. Med dess anhängare Gyllne Gryning, eller grekiska Bandidos/Hells Angels om man så vil,l så har staden blivit ett mycket sämre alternativ som resmål, än det var. Vila i Frid!
Varför planera - när det ändå inte blir som man tror

Ole

Jeg splittet emnet om gamle bilder fra Santorini, og opprettet en ny tråd om Athen før og nå. Bengalow har allerede skrevet et interessant innlegg, og kanskje andre har mer å bidra med?

Anders

Har noen bilder der også... og for deg som "gammel" Athen-reisende bengan, så kan jeg forstå at du syns utviklingen har gått i feil retning. For meg blir den der maurtuen bare mer og mer fascinerende hver gang jeg er der... nå som jeg har lært hvordan den fungerer og er forberedt på hva jeg møter.

Ole

Her er en side som viser utviklingen på Omonia-plassen fra slutten av 1800-tallet og fram til i dag: http://travelinyourmind.wordpress.com/2009/08/09/the-history-of-omonia-square-athens-greece/


Omonia- 1950-tallet

Admirala

Jeg er svært lite nostalgisk, og det er klart at enhver hovedstad må utvikle seg i en eller annen takt med tiden. 
Samtidig synes jeg jo at man fremdeles kan finne perler i Athen, man må (naturligvis) bare litt bort fra sentrumsområdene. Som Kypseli, Pangrati, Kaisariani, Ambelokipi, Makrigianni, for eksempel. Det er kanskje ikke så vakkert overalt på disse stedene, men du finner noe mer "ekte". 

Når det er sagt, jeg og grekerkjæresten var nettopp i Athen, uten å dra så langt fra allfarvei hele tiden. Vi bodde på hotel Byron ved Akropoli metrostasjon, i toppetasjen og med stor, fredelig balkong med fantastisk utsikt direkte til Akropolis. Vi spiste tsipoures, en deilig fisk, med utsikt til Lysikratesmonumentet. Vi gikk en lang tur i skogen ved Filopappouhøyden, og følte oss nesten alene i storbyen. Besøkte Antikke Agora og Ifaistostempelet en tidlig morgen, et nydelig, grønt og vakkert område. Kjøpte sandaler i en butikk i Psyrri som var supereklektisk. Fant en lokal bar i Makrigianni med bare nabolagsbesøkende og billig, god vin.

Ting er ikke som for femti år siden, (regner jeg med). Det bør det heller ikke være. Men Athen er fremdeles raus nok, stor nok, og nok variert til at de fleste kan få gode opplevelser der, ikke minst om man beveger seg litt utenfor allfarvei. Det er sikkert ikke "som i gamle dager". Men det er det ikke noe som er. Og takk for det!
What is beautiful is good and who is good will soon be beautiful. (Sappho)

http://www.visitnafplio.net
http://godgreskmat.wordpress.com


tovenor

Dagligliv...Buktalere i ErmouOgså en Athener...parkering..
Anders

Monastiraki 1950


Anders

1870!


Anders

Pireus 1890190019351969


Anders

En souvlaki på Monasteraki... 1963


Og en butikk på Ermou... 1965


Siste innlegg i forumet

Re: Det frodige, vakre området på Mani!
by kaka | 16. Oct 19, 17:08:56
Noen glimt av de skjønne kattungene rett oppi vei...
Re: Rundt i Kykladene høsten 2019
by marjana | 13. Oct 19, 20:36:02
Nå har de endelig lagt ut en rute igjen Syros, Pa...
Re: Greske rutebåter
by Ole | 13. Oct 19, 20:09:59
Og litt video fra samme båt...https://hellasforum...
Re: En dag på Syros høsten 2019
by Ole | 13. Oct 19, 20:01:06
Så var det taxi opp til Ano Syros. Her er det ogs...
Re: Vanvittig hett i august?
by Kritios | 13. Oct 19, 19:10:17
Det varierer nok fra år til år.Normal maksimumst...
Re: Minoan Lines
by Kritios | 13. Oct 19, 08:14:02
Vi reiste også med Minoan Lines` "Cruise Eur...
Re: Video fra Chania
by Ole | 10. Oct 19, 14:57:22
Takk for responsen! ...
Re: Problemer med innlogging
by kaka | 08. Oct 19, 21:01:42
Glad for å lese at det ikke var noe "bug&quo...
Re: Det er ikke bare, bare...
by Anders | 08. Oct 19, 16:59:31
Imponerende holding av takten... minnet om åpning...
Re: Magiske øyeblikk i Hellas
by Heidrun | 07. Oct 19, 08:39:30
Lindos, med sine knappe 4000 innbyggere, er en by ...
Re: Kalo mina
by marjana | 02. Oct 19, 00:29:39
Kalo mina oktober. Bildet er fra Aegialis på Amor...
Re: "Mine" greske landskap
by fila | 27. Sep 19, 09:34:01
Legger ut noen flere videosnutter fra forskjellige...
Re: Protester mot korttidsutleie/Air BnB i Chania
by bengalow | 24. Sep 19, 15:49:26
Er det ikke i stor grad fastboende som leier ut p...
Re: Hvor er dette? 982
by kaka | 23. Sep 19, 20:01:34
Ikke bare kanskje. Patmos er korrekt!:) Hulen gjor...
Fiskedød i Koroneiainnsjøen
by kaka | 23. Sep 19, 15:34:43
Det var fryktelig trist å lese om hvordan all fis...

En guide til øyloffing